Novice

Kako izboljšati stopnjo konverzije za organski promet na spletni strani

Kako izboljšati stopnjo konverzije za organski promet na spletni strani

Petek, 24. september 2021
Posodobljeno: Ponedeljek, 20. marec 2023

S pomočjo SEO optimizacije spletne strani pridobite na vašo spletno stran t.i. organski promet. Glavni cilj povečanja prometa na vaši spletni strani je, da obiskovalce pretvorite v stranke, ali pa vsaj v sledi. Procent obiskovalcev, ki na spletni strani naredi konverzijo, imenujemo stopnja konverzije. Vsi upravljalci spletnih strani in spletnih trgovin strmimo, k čim višjemu procentu stopnje konverzije.

Stopnja konverzacija zelo niha, glede na industrijo v kateri poslujete. Nekje je 1% konverzija že odlična stopnja konverzije, medtem pa ko, drugje tudi 10% ni v redu.

Spodaj smo za vas pripravili nekaj predlogov, kako izboljšati stopnjo konverzije na vaši spletni strani.

Izberite prave ključne besede

Ključne besede same po sebi ne bodo poskrbele za višjo stopnjo konverzije, boste pa z njimi lahko lažje ciljali na vaše ciljne uporabnike. S pravilno strategijo ključnih besed boste privabili obiskovalce, ki se zanimajo za vaše izdelke ali storitve in se odločajo za njihov nakup. V kolikor ne boste posvetili časa iskanju pravih ključnih besed, lahko na vašo spletno stran privabite napačne uporabnike, ki se ne bodo odločili za konverzijo.

Pri izbiri ključnih besed je potrebno spremljati uporabnikov namen. Ko ugotovite uporabnikov namen, boste vedeli na kateri točki poti kupca, se kupec nahaja.

Pot kupca (lahko tudi prodajni lijak) je sestavljena iz:

  • Informiranja
  • Preiskovanja
  • Transakcije

Že ime vsake faze je dovolj opisno, da vemo, da bodo uporabniki za iskanje uporabili različne ključne besede za iskanje, ki so odvisne na kateri stopnji poti se nahajajo.

Če želite ustvariti vsebino, ki se ujema z namenom iskanja, si poglejte eno izmed naših preteklih objav.

Nasvet: ključne besede se močno razlikujejo glede na namen iskanja. Včasih se je priporočljivo osredotočiti na t.i. dolge ključne besede (to so ključne besede, ki vsebujejo več besed), saj je pri njih po navadi manjša konkurenca in s tem večja možnost za boljšo uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskalnika.

Zadržite uporabnika v lijaku

Pot kupca oz. prodajni lijak je sestavljen iz treh faz, kot že omenjeno zgoraj: informiranje, preiskovanje in transakcija.

Zelo pomembno je, da vaša vsebina pokriva vse tri faze, saj imate na ta način več možnosti, da prepričate stranko za nakup oz. da pusti sled/ opravi konverzijo. Ta vsebina mora biti smiselno predstavljena tudi na vaši spletni strani ali spletni trgovini. Že pri oblikovanju in izdelavi spletne strani lahko poskrbimo, da bo vsebina pokrivala vse tri faze. Primer:

  • Uvodna stran – informacijska faza
  • Stran produkta – preiskovalna faza
  • Košarica/ nakupni proces – nakupna faza

Pretvorite obiskovalce v naročnike

Obstajata dve vrsti konverzij:

  • Makrokonverzije
  • Mikrokonverzije

Makrokonverzije so vse konverzije, ki vodijo do nakupa.

Mikrokonverzije pa so vse konverzije, ki ne prinesejo direktnega nakupa, vendar pa premaknejo uporabnika bližje možnosti nakupa, saj izkažejo interes za določen izdelek ali storitev. Primer mikrokonverzij je prijava na demo ali naročilo na e-novice.

Obstajajo različni načini, kako privabiti uporabnike, da se naročijo na e-novice:

  • Pop up okna: pop up okna so tista okna, ki se pojavijo na strani, ko npr. želite zapustiti stran ali pa se premikate po strani. Zanimivo je, da v vseh anketah uporabniki označijo, da jih pop up okna zelo motijo, čeprav sami vidimo, da so na določenih straneh, najučinkovitejši način zbiranja kontaktov. Zelo pomembno je, da se lahko pop up okno enostavno zapre, da ne zmoti preveč uporabniške izkušnje.
  • Naročanje na e-novice pasica: to pasico dodamo npr. na koncu blog zapisa ali kaj vmes. Na ta način pasica ni vsiljiva.
  • Zaklenjena vsebina: zaklenjena vsebina pomeni, da uporabniki pridejo do nje samo tako, da se prijavijo na e-novice.

Kateri način je najboljši, je povsem odvisno od posameznega primera. Priporočamo, da jih uporabite več, da lahko testirate, kateri je najuspešnejši.

Optimizirajte izkušnjo strani

Izkušnja na strani je pomemben faktor, ki ga morate vzeti v obzir, če želite, da uporabniki ne zapustijo vaše spletne strani. Google je ustvaril t.i. faktorje po katerih meri izkušnjo spletne strani - Core Web Vitals. Te faktorji so zelo pomembni za SEO optimizacijo spletne strani, kot tudi uporabniško izkušnjo (6 nasvetov za boljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani).

Core Web Vitals lahko spremljate s pomočjo Google Search Console.

V kolikor želite temeljito analizo vaše spletne strani in pomoč pri SEO optimizaciji, vam pri tem lahko pomagamo mi.

Ugotovite, kaj preprečuje konverzijo uporabnikov

S pomočjo analitičnih orodjih (Matomo in Google analitika) lahko ugotovite na katerih straneh uporabniki zapustijo vašo spletno stran. Na ta način lahko analizirate, zakaj uporabniki zapustijo stran in kaj storiti, da se to v prihodnosti ne bo dogajalo.

Zaključne misli

Stopnja konverzije, SEO optimizacija ter oblikovanje in izdelava spletnih strani so neločljivi procesi. Zato je pomembno, da posvetite čas in sredstva vsem trem. Rezultati vašega dela ne bodo vidni čez noč, ampak šele čez čas. Zapomnite si, vaše delo in analize danes, bodo osnova za boljše rezultate v prihodnosti.