Novice

Kako se naučiti SEO?

Kako se naučiti SEO?

Ponedeljek, 11. november 2019
Posodobljeno: Četrtek, 16. marec 2023

Učenje SEO optimizacije spletnih strani zna biti na začetku zahtevno, saj se naenkrat srečate z ogromno definicijami in izrazi, ki so vam ne znani. Vendar, da osvojite vsaj osnove SEO optimizacije spletnih strani, ne boste potrebovali veliko. 

Da se naučite vse o SEO optimizaciji spletnih strani v enem članku je nemogoče, saj je področje preširoko. Poleg tega pa je SEO izjemno spreminjajoče se področje, kjer se spremembe dogajajo izjemno hitro.  

“Pri Googlu pravijo, da se njihov algoritem iskanja spreminja dnevno.” 

Če ste novi na področju SEO optimizacije, se boste srečali z naslednjimi vprašanji in izzivi: 

  • Izobrazba. Ali za SEO optimizacijo potrebujem formalno izobrazbo? 
  • Čas. Koliko časa potrebujete, da se naučite SEO optimizacijo spletnih strani? 
  • Poplava informacij. O SEO optimizaciji obstaja ogromno člankov in vsebine, kje naj začnem? 
  • Tehnično znanje. Ali potrebujem znanje o izdelavi spletnih strani in programiranju? 
  • Nasprotujoče si informacije. Kako naj vem ali so informacije prave? 

Vsa zgornja vprašanja in izzivi bodo predstavljeni v tem članku. 

O tem, kaj je SEO optimizacija, si lahko preberete v enem izmed naših člankov.

Izobrazba - Brezplačna vs. Plačna izobrazba

SEO optimizacije je dokaj novo področje in ne obstajajo še šole, kjer bi uradno poučevali o SEO optimizaciji. Na srečo obstaja vso potrebno gradivo za učenje SEO optimizacije kar na spletu. Poleg tega pa je večina gradiva in izobraževanj brezplačnih. Skoraj vsi SEO strokovnjaki so samouki, kar pomeni, da so se sami naučili o SEO optimizaciji spletnih strani, s pomočjo svetovnega spleta. 

Če povzamemo, večina gradiva za učenje o SEO optimizaciji je brezplačna, vse kar potrebujete je čas in volja, da predelate vse potrebno. 

Kaj pa plačljiva izobraževanja? 

Na večini plačljivih izobraževanj o SEO optimizaciji boste dobili gradivo in znanje, ki ga brezplačno dobite na spletu, zato se postavlja vprašanje, ali se sploh splača plačati za takšna izobraževanja? 

Odgovor na to je, da vam izobraževanje pomagajo, da boste hitreje razumeli SEO optimizacijo, saj boste izvedeli točno tiste informacije, ki jih za začetek potrebujete. Poleg tega pa so izobraževanja strukturirana in razdeljena na poglavja, kar vam bo olajšalo proces učenja. 

V kolikor boste želeli imeti kar se da največ znanja o SEO optimizaciji, boste morali vložiti veliko časa v učenje in iskanje informacij. Z enim opravljenim tečajem še ne boste postali SEO strokovnjak. 

Kako naj poteka učenje? 

Najboljši način za učenje SEO optimizacije je, da stvari, ki jih preberete in se jih naučite, uporabite v praksi. Brez prakse, ne boste nikoli izvedeli, ali vaše spremembe vplivajo na uvrstitev vaše spletne strani. 

Znanje

Verjetno se sprašujete, kakšno znanje potrebujete za učenje SEO optimizacije. Za SEO optimizacijo potrebujete vsaj nekaj znanja o IT-ju, spletnih straneh, pisanju vsebine in marketingu

To so osnove, o katerih potrebujete nekaj znanja. Za spletne strani ne potrebujete znanja o izdelavi spletnih strani. Tukaj vam priporočamo, da se obrnite na strokovnjake kot smo mi, ki se ukvarjamo z izdelavo spletnih strani in izdelavo spletnih trgovin, saj imamo iz tega področja ogromno izkušenj in vam pri tem znamo svetovati.  

Zelo pomembno je, da ste sposobni napisati tekste oz. vsebino za vašo spletno stran. Vsebina je eden najpomembnejših elementov SEO optimizacije spletnih strani. Brez vsebine ne boste mogli začeti SEO optimizacije. 

Osnovno znanje s področja marketinga, predvsem digitalnega marketinga pa vam bo pripomogla k temu, da boste razumeli obiskovalce, vaše spletne strani in kaj so njihove potrebe oz. želje. 

Vedno testirajte, ali so spremembe obrodile sadove

Kako naj vem, ali so informacije o SEO optimizaciji prave?

Področje SEO optimizacije je poznano po tem, da najdete ogromno nasprotujočih si informacij. Razlogi za njih so: 

  • SEO se hitro spreminja. Informacije, ki so bile aktualne še nekaj mesecev nazaj, so lahko že zastarele.
  • Google in ostali spletni iskalniki pazijo, da informacije o tem, kako deluje iskanje, ne razkrivajo. Vse kar lahko naredimo je, da predvidevamo in testiramo. Problem pri predvidevanjih je, da če neka stvar postane verjetna (ne potrjena), jo ostali hitro povzamejo in sprejmejo kot splošno resnico o SEO optimizaciji.
  • Če je določena SEO taktika delovala na eni spletni strani, to še ne pomeni, da bo uspešna na drugi spletni strani.

Kako se prepričati, da so informacije prave?

  • Verjemite samo kredibilnim virom.  
  • Verjemite statističnim podatkom. 
  • Zanesite se na več različnih virov. 
  • Testirajte! 

Znanje uporabite v praksiPridobljeno znanje uporabite v praksi.

3,2,1 začnite testirati

Če boste prebrali vse članke in gradiva o SEO optimizaciji, kot je npr. ta članek, še ne boste postali SEO strokovnjak. Da postanete SEO strokovnjak, boste morali znanje, ki ga dobite, uporabiti v praksi. Le na ta način boste lahko preverili, ali neka stvar deluje. Zato nasvet za vse bodoče in obstoječe SEO strokovnjake – testirajte, testirajte in še enkrat testirajte.