Novice

Kontrolni seznam revizije tehnične SEO optimizacije

Kontrolni seznam revizije tehnične SEO optimizacije?

Četrtek, 21. april 2022
Posodobljeno: Ponedeljek, 20. marec 2023

Pripravili smo kontrolni seznam za revizijo tehnične SEO optimizacije na vaši spletni strani. Na seznamu boste našli ključne elemente tehnične SEO optimizacije, na katere morate biti pozorni. Predstavili vam bomo primere iz prakse, najpogostejše težave in kako jih odpraviti.

Število korakov kontrolnega seznama tehnične SEO revizije je odvisno od:

  • Velikosti spletne strani / spletne trgovine
  • Industrije / branže, v kateri se spletna stran nahaja
  • Vaših ciljev, ki jih želite doseči s spletno stranjo

Predpriprava

Pred samo analizo spletnega mesta je potrebno preveriti dve stvari:

  • Ali ima spletna stran vključena analitična orodja, kot so naprimer Matomo, Google Analytics, Google Search Console, itd. Brez tega bo analiza nemogoča.
  • Preveriti varnost / stanje domene. To preverimo z orodjem Google Search Console. Pogosto se zgodi, da je razlog za nenaden padec v uvrstitvi spletne strani kazen s strani spletnega iskalnika.

Kaj je tehnična SEO opitimizacija?

Tehnični SEO se ukvarja z optimizacijo tehničnih vidikov spletne strani, ki robotom spletnega iskalnika pomagajo pri učinkovitejšem pregledovanju in indeksiranju vaše spletne strani.

1. Preverite indeksacijo

Indeksiranje spletne strani pomeni, da je robot spletnega iskalnika prišel na spletno stran in jo dodal na seznam strani, ki se bodo prikazale na strani rezultatov iskanja. Najpogostejša težava pri indeksaciji je, da je bila stran poindeksirana, vendar se ne pokaže na strani rezultatov iskanja.

To najlažje preverite s pomočjo orodja Google Search Console, kjer lahko vidite, koliko strani je bilo indeksiranih, katere strani so bile odstranjene iz indeksa ter katere strani imajo težave pri indeksiranju.

Primer indeksiranih podstrani
Primer indeksiranih podstrani Avtor: Google Search Console

2. Upravljanje indeksiranja in pregledovanja spletnega mesta

V primeru, da na spletni strani nimate urejene vsaj osnovne SEO optimizacije spletne strani, bodo roboti spletnega iskalnika pregledovali spletno stran brez nadzora in usmerjanj. Da se izognete nekontroliranemu pregledovanju strani, je najboljša praksa, da usmerite robota spletnega iskalnika, na kaj naj bo pozoren. 

Najpogostejše prakse so: 

  • Zemljevid strani – sitemap – zemljevid strani, v katerem je shranjena celotna struktura spletne strani. Le ta je v pomoč robotom pri pregledovanju spletne strani.
  • Robots.txt datoteka – ta robotom pove, katere povezave so na voljo za pregled in katere ne. Na ta način robotom lahko omejite dostop do nekaterih strani, ali pa se izognete težavam s podvajanjem.
  • Canonical oznake – canonical oznake so koristne za vse strani, kjer se pojavi možnost ponavljanja vsebine na več različnih spletnih naslovih. S pomočjo canonical oznake povemo, katera povezava je tista prava in katero naj robot spletnega iskalnika pregleda ter uvrsti v svoj imenik.
  • Odzivne kode strežnika - npr. Neobstoječa stran - Error 404, Trajna preusmeritev - Redirect 301, Začasna preusmeritev - Redirect 302, itd.

3. Preglejte strukturo spletne strani

Struktura spletne strani je izjemno pomembna tako za obiskovalca spletne strani, kot tudi za robota spletnega iskalnika. Poleg tega lahko dobra struktura vsebine pomaga pri dobri uvrstitvi spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika

Dobre prakse strukture spletne strani so: 

  • Dobro organizirana navigacija. To pomeni, da ima navigacija / meni smiselne naslove in smiselno strukturo, ki je dovolj jasna in enostavna za upravljanje.
  • SEO prijazni URL naslovi. SEO prijazni naslovi imajo velik vpliv na uvrstitev spletne strani. Zato je pomembno, da so SEO naslovi berljivi, brez nepotrebnih posebnih znakov.
  • Notranje povezave. Notranje povezave so v veliko pomoč pri povezovanju različnih vsebin na spletni strani in imajo pozitiven učinek za SEO optimizacijo spletne strani.

4. Testirajte hitrost spletne strani

Hitrost spletne strani je ključna za SEO optimizacijo spletne strani (ter uvrstitev spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika) in za dobro uporabniško izkušnjo. Za večino obiskovalcev spletnih strani je hitrost ključnega pomena, ali se bodo na spletni strani zadržali dlje, ali pa jo bodo hitro zapustili.

Več o hitrosti spletne strani in kako vpliva na uporabnika najdete v enem izmed preteklih člankov.

5. Preverite prilagojenost spletne strani mobilnim napravam

Spletne strani so dandanes v povprečju v več kot 60% obiskih obiskane s strani obiskovalcev na mobilnih napravah. Zato je ključno, da je vaša spletna stran prilagojena za mobilne naprave. Poleg tega je Google pred leti spremenil prioriteto indeksiranja spletnih strani. V praksi to pomeni, da pri indeksiranju upošteva prioritetno mobilno indeksiranje spletne strani.  

Več o mobilnem indeksiranju najdete tukaj.

Poleg tega ne pozabite prebrati še več informacij o mobilni SEO optimizaciji.

Pri tem pa ne pozabite, da mora vaša spletna stran biti prilagojena za vse naprave, ne samo za mobilne ali namizne.

6. Implementirajte strukturirane podatke

Strukturirani podatki omogočajo označevanje določenih elementov ali podstrani na spletni strani z oznakami, ki so v pomoč robotom spletnega iskalnika pri razumevanju vsebine na spletni strani. Na ta način lahko označite, kaj so novice, recepti, ocene, izdelki, itd. Za implementacijo sistema za prepoznavanje strukturiranih podatkov lahko poskrbite že pri izdelavi spletne strani, kjer razvijalci poskrbijo, da je vsebina v kodi označena tako, da jo bodo roboti lažje prepoznali. Strukturirani podatki se na strani rezultatov spletnega iskalnika pokažejo kot obogateni rezultati.

7. Redno pregledujte vašo spletno stran

Splet, spletne strani in iskanje na spletu se nenehno spreminja. Spreminjajo se tehnologije v ozadju, spreminjajo se algoritmi iskanja, itd. Da ublažimo nepredvidljiva nihanja v uvrstitvi spletne strani na strani rezultatov iskanja spletnega iskalnika, moramo redno pregledovati spletno stran.

Zgornje točke so vam v pomoč pri reviziji tehnične SEO optimizacije. Sama tehnična SEO optimizacija pa ni edina, ki vpliva na rezultat vaše spletne strani. Najpomembnejša ostaja še vedno vsebina. Zato poleg tehnične SEO optimizacije izvajajte še vsebinsko SEO optimizacijo.