Novice

SEO kontrolni seznam 2023

SEO kontrolni seznam 2023

Dopolnjen seznam za boljšo SEO optimizacijo

Sreda, 5. julij 2023

SEO kontrolni seznam smo pripravili že leta 2021. Vse takratne točke so aktualne še danes. Ker pa je SEO področje izjemno dinamično, smo za vas pripravili nov seznam, ki poleg že znanih vsebuje tudi nove točke.

SEO optimizacija spletnih strani je v poplavi vse več umetno ustvarjene vsebine, ki povrh vsega ni podkrepljena z dejstvi, na veliki preizkušnji. Nov seznam točk, ki jih je potrebno upoštevati, vam bo pomagal pri boljši uvrstitvi vaše spletne strani na strani rezultatov spletnih iskalnikov.

Orodja, ki jih potrebujete za spremljanje SEO optimizacije

Beleženje rezultatov vaše spletne strani je izjemno pomembno. Najboljši pokazatelji uspešnosti so različne konverzije, ki jih obiskovalec spletne strani opravi na strani, kot so:

  • Nakup (velja za spletno trgovino)
  • Izpolnjen kontaktni obrazec
  • Klic
  • Prenesen katalog ali e-knjiga, itd.

Konverzije po navadi spremljate v CMS administraciji ali v vašem CRM sistemu.

Včasih pa teh konverzij ne dosežete ali pa jih ni toliko, kot si jih želite, zato je v tem primeru potrebno imeti na strani naslednja orodja:

  • Analitika spletne strani – Matomo ali Google analytics (za vsa podjetja, ki poslujejo v EU priporočamo Matomo, ki je skladen z GDPR-jem, prav tako pa ga uporabljajo evropske institucije)
  • Google Serach Console

Prav tako pa je zaželeno, da stran pregledate z orodji za:

  • Hitrost spletne strani
  • Ali je spletna stran prilagojena za mobilne naprave

To so osnovna orodja, ki jih morate redno pregledovati in jih imeti implementirane na spletni strani.

Za tiste bolj napredne pa priporočamo, da imate na strani implementirana druga SEO orodja, ki vam bodo pomagala pri pregledu vaše strani.

V Kabiju nudimo celovito SEO podporo vsem, ki si želijo dosegati boljše organske rezultate njihove spletne strani ali spletne trgovine. Pomagali smo že številnim, bi se jim radi pridružili tudi vi?

SEO kontrolni seznam

1. Uporabite HTTPS protokol

HTTPS oz. Hypertext Transfer Protocol Secure. Razlika med HTTP in HTTPS je zelo preprosta. HTTPS je nadgrajen protokol, ki je bolj varen, saj poskrbi, da je komunikacija med strežnikom in spletno stranjo kriptirana in posledično bolj varna – varnost spletne strani je izjemno pomembna.

2. Urediti kanonične povezave za odpiranje strani

Zelo pomembno je, da se vaša spletna stran odpira na eni domeni. To pomeni, da naj se spletna stran odpira na naslov www.domena.si ali na naslovu domena.si. Nikakor pa se ne sme odpirati na obeh hkrati. Zato je pomembno, da poskrbite za kanonične povezave (canonical).

3. Uporabite SEO prijazen CMS

SEO prijazen CMS je ključen, saj boste preko njega dodajali vsebino za spletno stran in ta vsebina mora biti prijazna za spletne iskalnike. Kabi CMS sistem ima vse potrebne funkcionalnosti in še več, da boste z njegovo pomočjo lahko ustvarili vrhunsko vsebino, ki bo povrh vsega tehnično izpopolnjena.

4. Priprava SEO prijaznih URL povezav

SEO prijazne URL povezave so prvi element, ki ga spletni roboti (spletnih iskalnikov) pogledajo, ko pridejo na spletno stran. SEO prijazne URL povezave vsebujejo:

  • Ključne besede v URL-ju – tako so videti bolj relevantne za uporabnika in spletne iskalnike
  • Dolžina URL-ja naj bo največ 75-115 znakov
  • Uporabljajte statične URL povezave, kjer je to mogoče

5. Dodajte na stran orodja za merjenje obiska/ statistike

Orodja za merjenje obiska oz. statistika spletne strani je izjemno pomembna, saj jo uporabimo za analizo vašega spletnega mesta. Uporabite lahko različna orodja, mi svetujemo uporabo Matomo analitike, ki je skladna z evropsko zakonodajo in GDPR-jem. Lahko uporabite tudi Google analitiko, ki je zelo dobra, vendar je v zadnjih letih zaradi varstva osebnih podatkov postala “problematična”.

6. Raziskava ključnih besed

Raziskava ključnih besed je eden izmed temeljev SEO optimizacije spletne strani. Pri ključnih besedah se je potrebno osredotočiti:

  • Ključne besede vaših konkurentov
  • Kako povečati nabor novih ključnih besed
  • Izberite ključne besede, na katere se je lažje uvrščati višje
  • Identificirajte dolge ključne besede (ključne besede, ki so sestavljene iz več stavkov)
  • Nikoli ne pozabite na namen iskanja uporabnika
  • Pripravite teme iz sklopov ključnih besed

Več o raziskavi ključnih besed si preberite v članku: Kako se lotiti razisakve ključnih besed.

7. Spremenite predolge, podvojene in manjkajoče naslove strani

Naslov strani in META opis sta pomembna elementa, ki vplivata na organski CTR. Zato je pomembno, da jih ustrezno uredite:

  • Predolge naslove strani ustrezno skrajšajte
  • Podvojene naslove strani spremenite, da bo samo en tak naslov na strani
    • Enako velja za META opise
  • Stranem, kjer manjka naslov strani, je potrebno naslov dodati (Kabi CMS bo samodejno dodal naslov strani, tudi če ga vi sami ne določite, tako da do praznega naslova v praksi z uporabo Kabi CMS-ja ne more priti)

8. Optimizacija vsebine

Vsebina kot vsebina je izjemno pomembna, kar si lahko preberete tukaj. Zelo pomembno pa je tudi, kako je videti ta vsebina na strani. Pri dodajanju vsebine na stran poskrbite za:

  • Ustrezno strukturo
  • Hierarhijo, ki jo določite z naslovi – H1, H2, H3, …
  • Poleg ključnih besed uporabite sinonime, sorodne vsebine, itd.
  • Uporabite alineje, oštevilčenja, tabele
  • Uporabite HTML formatiranje (to uredi že CMS sistem namesto vas), da bo stran lažje berljiva za spletne iskalnike

9. Optimizacija slik

Slike so izjemno pomemben dejavnik na spletni strani. Kot pravi znani rek, slika pove več kot tisoč besed. Same slike pa so lahko izjemno “obremenjujoče za spletne strani”, še posebej to velja, če so prevelike. Takrat slika upočasni delovanje spletne strani.

Pri slikah tako poskrbite za:

  • Da jih konvertirate v format primeren za splet
  • Optimizirajte velikost slik
  • Obvezno uporabite ALT oznake na slikah (omogoča CMS sistem samodejno)

10. Notranje povezave

Notranje povezave so pomemben del SEO optimizacije spletne strani, saj z njihovo pomočjo ustrezno povezujete vsebine na strani. Z notranjimi povezavami nakažete uporabniku in spletnemu iskalniku, katere vsebine so pomembnejše od drugih.

Pri gradnji notranjih povezav je pomembno, da imate pripravljeno ustrezno vsebinsko strategijo, s katero boste lahko povezali različne vsebine v eno temo, kar ima izjemno močan vpliva na spletne iskalnike, ker bodo v vas videli, da ste na določeno temo strokovnjak in boste na ta način imeli več možnosti za boljšo uvrstitev spletne strani.

11. Preverite hitrost spletne strani

Hitrost spletne strani je verjetno najpomembnejši dejavnik uporabniške izkušnje. Ne obstaja nič slabšega za uporabnika spletnih strani, kot je stran, ki se počasi nalaga. Hitre strani ne samo, da vplivajo na boljšo uporabniško izkušnjo pač pa se uvrščajo višje na strani rezultatov spletnega iskalnika.

Nasvete za hitrejše odpiranje strani smo pripravili v enem izmed preteklih člankov.

12. Prilagojenost za mobilne naprave

O prilagoditvi spletne strani v letu 2023 ne bomo posebej izgubljali besed. Spletne strani enostavno morajo biti prilagojene za mobilne telefone.

Za več informacij vam priporočamo, da si preberite naslednje vsebine:

13. Preverite spam na vaši spletni strani

Previsok spam rezultat na vaši spletni strani lahko pripelje do kazni za spletno stran ali v najslabšem primeru izključitev iz strani rezultatov iskanja. Za preprečevanje tega se je potrebno izogniti naslednjim tehnikam:

  • Prikrivanje – da prikazujete različno vsebino uporabnikom in spletnim robotom
  • Izhodna vrata – da je spletna stran narejena izključno z namenom, da pošlje stran na neko drugo spletno stran
  • Link farma – da na vašo spletno stran kaže nenormalno veliko povezav iz drugih spletnih mest, ker ste te povezave kupili (povratne povezave so sicer super, samo če niso ustvarjene organsko, si lahko hitro povzročite veliko težav); zelo pomembo je, da preverite povezave, ki kažejo na vašo spletno stran

14. Poskrbite za strokovno vsebino

Google je z zadnjo posodobitvijo svojega algoritma kot eno izmed prioritet izpostavil strokovne in verificirane vsebine. S takšnimi vsebinami se boste lažje uvrščali višje na strani rezultatov spletnega iskalnika.

S prihodom umetne inteligence se je na spletu pojavilo ogromno nepreverjene in celo lažne vsebine. Zato bo še toliko bolj pomembno, da boste na vaši spletni strani imeli kakovostne in strokovne vsebine, s čimer boste poskrbeli za dobro uvrstitev spletne strani.

15. Lokalna izpostavljenost

Lokalno iskanje je v zadnjih letih postalo izjemno pomembno. Zato je zelo pomembno, da v kolikor imate pisarno/ trgovina/ poslovalnico, da to izpostavite. Eno je izpostavitev na vaši spletni strani, drugo na Googlovem poslovnem profilu. Na ta način boste imeli več možnosti, da vas bodo ljudje iz okolice našli, saj boste v lokalnem iskanju bistveno bolj izpostavljeni.

16. Redno spremljajte rezultate

Redno spremljanje rezultatov je ključnega pomena pri sami SEO optimizaciji in uspešnosti vaše spletne strani. Marsikatera stvar se uredi že v fazi izdelave spletne strani, samo prave rezultate dobimo šele, ko je stran aktivna.

Z rednim pregledovanjem se izognete drastičnim padcem, saj boste lahko na njih pravočasno reagirali. Prav tako boste ob nenadnem dvigu uvrstitve lahko preverili, kaj ste nazadnje naredili in kaj je tisto, zaradi česa ste izboljšali svoj rezultat.

Za zaključek

Zgornji kontrolni SEO seznam vam bo pomagal pri pregledu vaše spletne strani in na poti k uspešni spletni strani v letu 2023.

Če potrebujete partnerja, ki vam bo pomagal v vseh fazah proces – od izdelave spletne strani, do vzdrževanje in SEO optimizacije, ste prišli na pravi naslov.