Novice

SEO napake, ki se jim poizkušajte izogniti

SEO napake, ki se jim poizkušajte izogniti

Četrtek, 13. oktober 2022
Posodobljeno: Četrtek, 26. oktober 2023

Pogosto se srečujemo z lastniki spletnih strani, ki pravijo: "naša spletna stran se ne uvršča tako dobro, kot bi se lahko". Večina takih uporabnikov se z lastno spletno stranjo ne ukvarja prav pogosto in imajo prevelika pričakovanja glede na lasten vložek. Dejstvo je, da če se s spletno stranjo ne ukvarjate redno (tukaj imamo v mislih predvsem vsebino), potem ne morete pričakovati velikega uspeha. Še posebej to velja za področja z veliko konkurence.

Spet drugi posvetijo več časa svoji spletni strani, vendar delajo napačne stvari, ki lahko negativno vplivajo na celotno SEO optimizacijo spletne strani. V tem članku se bomo seznanili s pogostimi SEO napakami, ki se jim poizkušajte izogniti.

1. Ne obstoječa vsebinska SEO strategija

Večina lastnikov spletnih strani se SEO optimizacije loti na povsem napačen način. Začnejo s povezavami, URL naslovi, naslovi strani, itd. Vse našteto je sicer pomembno, vendar nima nobene vrednosti, če nimate pripravljene dobre vsebine spletne strani. Brez dobre vsebine so vse nadaljnje operacije povsem brez pomena. Pogoste napake glede vsebine so:

  • Pomanjkanje raziskave ključnih besed - če se s tem še niste srečali, vam priporočamo branje enega izmed naših preteklih člankov “Kako se lotiti raziskave ključnih besed
  • Razpad vsebine – razpad vsebine enačimo z ne objavami oz. redkimi objavami vsebine na spletni strani. Zelo veliko spletnih strani objavlja vsebino takoj ob objavi spletne strani, potem pa novih vsebin ne objavljajo več. Na dolgi rok to vodi v padec uvrstitve spletne strani, poleg tega pa bodo spletni iskalniki hitro ugotovili, da je vsebina na strani zastarela
  • Premalo vsebine – to je problem, ki se pojavlja pri spletnih trgovinah, ki imajo več sto ali več tisoč izdelkov. Po navadi so pri takih trgovinah opisi izdelkov zelo skopi in rezultat tega je, da se slabo uvrščajo na strani rezultatov iskanja spletnega iskalnika
  • Slaba struktura spletne strani
  • Pomanjkanje On-Site SEO optimizacije

2. Zastarele tehnike SEO optimizacije

O zastarelih tehnikah SEO optimizacije smo napisali podroben članek, v katerem najdete primere in predloge, kako se jim izogniti.

3. Napačni ali nejasni cilji SEO optimizacije

V kolikor želite preveriti, ali je vaša SEO strategija uspešna, morate znati določiti, kaj je uspešna SEO kompanija. Zelo pogost primer uspešne strategije je povečan promet in večja konverzija na vaši spletni strani. Vendar je na kratki rok potrebno določiti drugačne, manjše cilje, ki bodo vodili k izpolnjevanju večjih ciljev. Pogoste napake v zvezi s cilji SEO optimizacije so:

4. Preredki pregledi strani

Preglede spletne strani je potrebno redno izvajati. Na vsaki spletni strani se pojavijo različne težave. Večina njih je manj pomembnih, vendar lahko postanejo problem, ko se namnožijo. Težave najpogosteje vplivajo na vašo on-site optimizacijo, kar se nato hitro rezultira v slabši uvrstitvi na strani rezultatov spletnega iskalnika. Najpogostejše napake z ne pregledi spletne strani so:

5. Neuporaba analitičnih in SEO orodij

Obstajata dva ekstrema lastnikov spletnih strani:

  • Tisti, ki so obsedeni z analitičnimi in SEO orodji
  • Tisti, ki jih to popolnoma nič ne zanima

Za oba primera naj velja rek “zmernost je lepa čednost”. Uporaba analitičnih orodij je pomembna, ker z njimi spremljate rezultat spletne strani, poleg tega pa lahko preverite uspešnost vaših SEO kampanj. Rezultat ne uporabe je:

  • Nenadni padci uvrstitve spletne strani
  • Padec prometa na strani
  • Vedno več tehničnih težav
  • Izguba ali pridobivanje preveč zunanjih povezav
  • Sprememba trendov ključnih besed
  • Itd.

V Kabiju razumemo, da stranke nimajo časa ukvarjati se z analitiko in spremljanjem rezultatov njihove spletne strani, zato jim v tem primeru na pomoč priskočimo mi. Za naše stranke delamo redna mesečna poročila o uspešnosti njihove spletne strani. Poročilo je enostavno razumljivo za stranko, saj ne potrebuje raziskovanja v analitičnih in SEO orodjih, ker to namesto njih opravimo mi.

6. Robotsko/ umetno ustvarjena vsebina

Velik alarm za Google je robotsko oz. umetno ustvarjena vsebina. To je vsebina, ki je ni napisal človek pač pa računalnik sam. Za Google je iskanje takšne vsebine postala zahtevna naloga, saj se je v zadnjem času pojavilo ogromno orodji, ki jih podpira umetna inteligenca. Eno od takih orodij je ChatGPT, revolucionalni jezikovni model, ki ustvarja besedila, ki so videti, kot da jih je napisal človek.

Pri Googlu pravijo, da že imajo metode, kako prepoznati takšno vsebino, zato vam svetujemo, da če uporabljata ta orodja, da ne kopirate vsebine, pač pa vsebino ustrezno predrugačite in jo podkrepite z vašimi primeri dobre prakse ter strokovnostjo.

Za zaključek

Zgoraj so naštete najpogostejše SEO napake, ki se jim je potrebno izogniti. Do SEO napak lahko pridemo le z rednim testiranjem. Osnova za to pa je vsebina spletne strani in redno ukvarjanje s spletno stranjo. Večina SEO napak se lahko hitro odpravi, vendar je zato potrebno redno spremljanje analitik in ostalih SEO orodij.