Novice

Kako se izogniti učinku peskovnika

SEO optimizacija nove spletne strani

Kako se izogniti učinku peskovnika?

Sreda, 11. november 2020
Posodobljeno: Sreda, 15. marec 2023

Nove spletne strani se izjemno težko uvrščajo visoko na strani rezultatov spletnih iskalnikih. Nekateri SEO strokovnjaki pravijo, da se bodo slabo uvrščale dokler ne dosežejo določene starosti. Ta učinek imenujemo peskovnik.

Kaj je Googlov peskovnik?

Ideja o Googlovemu peskovniku je stara že nekaj let. Nekateri SEO strokovnjaki so začeli opažati, da se nove spletne strani hitreje uvrščajo višje na iskalnikih kot sta Bing in Yahoo. Ravno zaradi tega se je razvila teorija o Googlovem peskovniku.

Za peskovnik pravijo, da je to dejansko filter novih spletnih strani, ki onemogoči, da bi se nove spletne strani uvrščale višje med iskanimi rezultati dokler ne dosežejo določene starosti.

“Lahko se zgodi, da nekatere nove spletne strani Google sploh ne zazna!”

Iz podjetja Google so sicer obstoj takega filtra zanikali. Pri tem pa so povedali, da se zaradi določenih pogojev lahko zgodi, da nova spletna stran ne pride na stran rezultatov v iskalniku. Največkrat zato, ker spletni strani manjka avtoriteta oziroma, ker spletna stran ni dovolj kredibilna. To je za Google pomemben signal, saj na ta način loči med spletnimi stranmi, ki so dobre za uporabnike in med tistimi, ki niso.

Dejstvo je, da imajo nove spletne strani to slabost, da na začetku še nimajo dovolj vsebine, virov, itd. in so tako v primerjavi z bolj uveljavljenimi spletnimi stranmi uvrščene bistveno slabše. Temu se seveda lahko izognete.

Kaj je potrebno storiti?

Izdelali ste novo spletno stran, če želite, da se bo vaša spletna stran sploh pojavila v rezultatih iskanja in da bo imela možnost visokega uvrščanja, boste morali takoj zavihati rokave ter poskrebeti za SEO optimizacijo. Čim prej po objavi nove spletne strani je potrebno narediti naslednje:

1. Ponovni pregled spletne strani

Že pred aktivacijo nove spletne strani, se opravi testiranje. Vi in izdelovalec vaše spletne strani ste neštetokrat testirali in so stvari delovale, v praksi pa je lahko to seveda povsem drugače. Pri tem je potrebno spremljati, kaj delajo uporabniki vaše spletne strani. Oni so konec koncev tisti, ki bodo brskali po vaši spletni strani in oni so vaše potencialne stranke.

Glavne stvari na katere morate biti pozorni so:

  • Da se spletna stran hitro odpira
  • Da je spletna stran prilagojena za mobilne naprave
  • Da je spletna stran enostavna za uporabo – dobra uporabniška izkušnja
  • Da je pravilno postavljena struktura spletne strani – hierarhija naslovov, paragrafov, seznamov in tabel
  • Itd..

2. Za vašo spletno stran pridobite kvalitetne zunanje povezave

Kvalitetne zunanje povezave so odličen vir t.i. offsite optimizacije in pripomorejo k večji kredibilnosti vaše spletne strani. Če je vaše podjetje popolnoma novo, prav tako vaša spletna stran, je zaželeno, da se včlanite v kredibilne imenike kontaktov. Na ta način boste spletnim iskalnikom sporočili, da vaše podjetje obstaja in to je pomemben znak kredibilnosti. Za iskalnik Google je zelo pomembo tudi, da imate ustvarjen lastni Google My Business profil.

3. Ustvarite zanimivo vsebino

O vsebini in njeni pomembnosti smo se razpisali že v prejšnjih člankih:

Zelo pomembo je, da je na vaši spletni strani vsebina o storitvi ali izdelkih, ki jih ponujate. Pri vsebini pa je pomembno, da je poglobljena.

Kaj to pomeni?

Poglobljena vsebina pomeni, da predstavite celotno temo iz vseh možnih zornih kotov. Takšna naj bo tudi vaša strategija za pripravo vsebine spletne strani. Celotna tema je na ta način podrobno predstavljena, kar pa dodatno poveča kredibilnost spletne strani. Na ta način bodo spletni iskalniki videli, da ste temo izčrpno predstavili, kar poveča možnosti za višjo uvrstitev na strani rezultatov.

Vplivajte na pozitivno vedenje uporabnikov
Vplivajte na pozitivno vedenje uporabnikov Avtor: Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

4. Vplivajte na pozitivno vedenje uporabnikov

Vedenje ozirom tok vedenja uporabnikov na vaši spletni strani je zelo pomembno. Na spletni strani ustvarite dobro uporabniško izkušnjo, ki bo pozitivno vplivala na vedenje uporabnikov. Signali pozitivnega vedenja uporabnikov so:

  • Število stalnih obiskovalcev
  • Dolžina obiska na strani
  • Deljenje objav iz vaše spletne strani
  • Komentarji

Zgornji signali nam povejo, ali je uporabnik zadovoljen z uporabo spletne strani. 

Na strani zato poskrbite za:

  • Enostavno in pregledno navigacijo strani
  • Privlačno vizualno vsebino:
    • Slike
    • Videi
  • Obrazce za povpraševanje
  • Možnost deljenja vsebine
  • Možnost komentiranja

Celotno spletno stran lahko urejate s pomočjo Kabijevega CMS sistema.

Izogibajte se dejavnikov, ki negativno vplivajo na uporabniško izkušnjo, kot npr. pop-up pojavna okna.

Zaključne misli

Nova spletna stran pomeni nov začetek in vsak začetek je zahteven. Ključno pri novi spletni strani je, da je informativna za vaše obiskovalce in kredibilna za spletne iskalnike (predvsem Google). Zato je pomembno, da na spletno stran dodate čim več elementov, ki pripomorejo k večji kredibilnosti.

V kolikor potrebujete pomoč, smo za vas tukaj mi.