Novice

Analiza virov obiska spletnih strani nepremičninskih agencij

Analiza virov obiska spletnih strani nepremičninskih agencij

Četrtek, 11. julij 2024
Posodobljeno: Torek, 16. julij 2024

V preteklem tednu smo pripravili članek, kjer smo analizirali vir obiska spletnih trgovin. Podobno analizo smo sedaj naredili še za spletne strani nepremičninskih agencij.

Za vse nepremičninske agencije in nepremičninske posrednike je izjemno pomembno, da razumejo, od kod prihajajo obiskovalci na njihovo spletno stran.

Na ta način lahko namreč prilagodijo svojo marketinško strategijo, ki bo osredotočena na kanale, ki jim prinesejo najboljše rezultate. Hkrati pa bodo na podlagi dejanskih podatkov lažje spremljali napredek in prilagajali svoje strategije.

Metodologija

Analizo smo opravili na vzorcu 10 nepremičninskih agencij, ki imajo dovolj obiska, da smo imeli dovolj velik vzorec, da potrdimo naše rezultate. Gledali smo obisk preteklega leta, s čimer smo v obzir vzeli tudi sezonska nihanja.

V Kabiju se z izdelavo spletnih strani za nepremičninske agencije ukvarjamo že 29 let in smo v vsem tem času izpeljali več kot 300 spletnih nepremičninskih projektov za nepremičninske agencije, novogradnje in investitorje.

Kateri je najuspešnejši vir/ kanal obiska?

Na podlagi analize najdete spodaj v tabeli rezultate, kateri vir/kanal je najuspešnejši oz. preko katerega prihaja največ obiska:

Kanal Odstotek celotnega obiska [%]
Organsko iskanje 50,97%
Neposredni obisk 34,01%
Družbena omrežja 9,05%
Referčeni obisk 5,92%
Plačljivo iskanje 0,04%
  • Več kot polovico celotnega obiska spletnih strani nepremičninskih agencij prihaja preko organskega iskanja oz. preko spletnih iskalnikov (kot so Google, Bing, DuckDuckgo, Yandex, itd.).
  • Drugi vir / kanal po številu obiskov je neposredni obisk. To pomeni, da 34% vsega obiska pride tako, da obiskovalci v spletni brskalnik vpišejo URL nepremičninske agencije.
  • S skoraj 10% sledi obisk s strani družbenih omrežji in s 6% obisk iz referenčnih spletnih strani.
  • Skoraj zanemarljiv delež obiska prihaja s strani plačljivega obiska (Google oglaševanja oz. plačanega oglaševanja s strani spletnih iskalnikov).
Viri obiska spletnih strani nepremičninskih agencij
Viri obiska spletnih strani nepremičninskih agencij

Kateri kanal ima največji potencial?

Zelo težko je določiti, kateri kanal ima največji potencial. Na podlagi analize je kanal, kjer obiskovalci naredijo največ akcij in kjer se zadržijo najdlje časa , organsko iskanje.

To nam pove, da je zelo pomembno, da nepremičninske agencije vlagajo sredstva in napore v spletno stran, kvalitetno vsebino in SEO optimizacijo.

Zelo zanimivo je, da kar 34% obiska predstavlja neposredni obisk. To pomeni, da je v svetu nepremičnin izjemno pomembna blagovna znamka. Dobra blagovna znamka je znak za kakovost in zaupanje, ki je v poslovanju z nepremičninami zelo pomembno. Ne pozabite, da je neposredni obisk izjemno pomemben in takšni obiskovalci so bolj zvesti, kar pomeni da je večja verjetnost, da bodo opravili konverzijo.

Kljub temu, da so družbena omrežja zelo obiskana, je njihov vpliv na obiskanost spletnih strani dokaj majhen in sicer 10%. Razlogov za to je lahko več:

  • Vsebina, ki jo objavljajo nepremičninske agencije ni primerna za družbena omrežja
  • Objava napačnih vsebin na določenih družbenih omrežjih
  • Napačna strategija
  • Slaba kakovost objavljenega materiala

Zavedati se je potrebno, da kupcem, katerih namen iskanja je nakup nepremičnine, družbena omrežja niso primarni kanal, preko katerega bi iskali nepremičnine.

Referenčni obisk s skoraj 6% je zelo neizkoriščen kanal. V kolikor druge strani kažejo na vašo spletno stran (preko povezave), to pomeni, da je vaša stran za te strani referenčna stran, s čimer dajo znak, da je vaša spletna stran verodostojen vir. Kvalitetne zunanje povezave pozitivno vplivajo tudi na samo SEO optimizacijo spletne strani in posledično na višjo uvrstitev spletne strani na strani spletnih iskalnikov.

Plačano iskanje, ki se nahaja na repu seznama ima po podatkih analize najmanjši vpliv na obiskanost spletne strani nepremičninske agencije. Ne pomeni pa, da je to najslabši kanal, še zdaleč ne. Po vsej verjetnosti ta kanal ni dovolj izkoriščen oz. nepremičninske agencije niso pripravljene vložiti denarja v oglaševanje.

Kako lahko izboljšamo obiskanost spletne strani nepremičninske agencije?

Obiskanost nepremičninske agencije lahko izboljšamo z naslednjimi taktikami (osredotočili se bomo na obisk iz družbenih omrežjih, referenčnih strani in plačljivo oglaševanje, za organsko iskanje in neposredni obisk najdete nasvete v predhodnem poglavju):

Družbena omrežja

  • Povečajte angažiranost: Delite vsebine, ki spodbujajo interakcijo, kot so vprašanja, ankete, izzivi, itd.
  • Plačljivo oglaševanje na družbenih omrežjih: Uporabite ciljno usmerjene oglase na družbenih omrežjih za dosego večjega občinstva
  • Analiza podatkov: Spremljajte analitiko na družbenih omrežjih za razumevanje, katere vsebine delujejo najbolje, in prilagodite strategijo temu

Referenčni obisk

  • Vzpostavljanje partnerstev: Sodelujte z drugimi spletnimi stranmi, blogi in portali za izmenjavo povezav
  • Ustvarjanje kakovostne vsebine: Pišite gostujoče objave za druge spletne strani in vključite povezave na vašo stran
  • Aktivnost v spletnih skupnostih: Sodelujte v forumih, spletnih skupnostih in na družbenih omrežjih, kjer lahko delite povezave do vaše spletne strani
  • Uporaba PR strategij: Objavljajte sporočila za javnost in druge vsebine, ki bodo objavljene na relevantnih spletnih straneh in vodijo obisk na vašo stran

Plačljivo iskanje

  • Optimizacija oglasov: Uporabite A/B testiranje za izboljšanje oglasnih besedil, slik in ciljnih strani
  • Ciljanje ključnih besed: Osredotočite se na ključne besede z visokim namenom, ki so relevantne za vaše storitve
  • Dodeljevanje proračuna: Povečajte proračun za oglaševanje na najbolj uspešne kampanje in ključne besede
  • Spremljanje in analiza: Redno spremljajte učinkovitost kampanj in prilagodite strategijo glede na rezultate

Zaključek

Organski obisk s strani spletnih iskalnikov predstavlja kar polovico obiska spletni strani nepremičninskih agencij. Zato je izjemno pomembno, da agencije veliko delajo na lastni spletni strani in vsebini. Kvalitetna spletna stran s koristno vsebino pozitivno vpliva tudi na ostale kanale. Ima neposredni vpliv na plačljivo iskanje (kvalitetna stran namreč zniža ceno na klik) in referenčni obisk, ki ga bo zaradi kvalitete bistveno več.

Nikakor pa ne smete zanemariti družbenih omrežji, kjer morate pripraviti strategijo za objave ter temu primerno vsebino in gradnje prepoznavnosti lastne blagovne znamke. Več kot ena tretjina obiska nepremičninskih agencij prihaja preko neposrednega obiska spletne strani.