Novice

Analiza virov obiska spletnih trgovin

Analiza virov obiska spletnih trgovin

Študija primera obiska na podlagi dejanskih podatkov spletnih trgovin

Četrtek, 4. julij 2024
Posodobljeno: Sobota, 6. julij 2024

Veliko spletnih trgovcev se srečuje z dilemo v povezavi z virom obiska njihovih spletnih trgovin. Tukaj imamo v mislih predvsem razumevanje posameznega vira, kakšna je njegova uspešnost in seveda najpomembnejše, ali se vanj splača vlagati.

Priporočamo branje članka Zakaj imeti spletno trgovino?

Spremljanje in razumevanje, od kod prihaja obisk, omogoča spletnim trgovcem, da bolje razumejo vedenje svojih strank, izboljšajo marketinške strategije in najpomembnejše povečajo prodajo ter posledično dobičkonosnost.

V tem članku se bomo osredotočili na predstavitev virov obiska, zakaj jih je pomembno spremljati, kateri viri so najdonosnejši v teoriji in na koncu bomo na podlagi analize petih različnih spletnih trgovin iz našega portfelja pripravili zanimivo analizo vira obiska na podlagi dejanskih podatkov, s čimer boste dobili dejansko predstavo o uspešnosti posameznega vira.

Kateri so najpogostejši viri obiska spletnih trgovin?

Najpogostejši viri obiska spletnih trgovin vključujejo različne kanale, preko katerih uporabniki obiščejo spletno trgovino. Spodaj najdete seznam najpogostejših kanalov oz. virov:

  • Organsko iskanje: Obiski, ki prihajajo iz strani spletnih iskalnikov, kot so Google, Bing, DuckDuckGo in Yahoo. Obiskovalci v tem primeru ne kliknejo na plačan oglas ampak na t.i. organski rezultat, ki se pojavi na strani rezultatov spletnega iskalnika, ko vpišejo iskalni niz oz. ključne besede.
  • Plačano iskanje: Obiski, ki prihajajo iz plačanih oglasov na strani rezultatov spletnega iskalnika (npr. Google oglaševanje). Ti rezultati se pojavljajo nad organskimi iskanji in so posebej označeni kot plačano oglaševanje.
  • Družbena omrežja: Obiski, ki prihajajo iz platform družbenih omrežij, kot so Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, X, LinkedIn, itd., kjer uporabniki kliknejo na objave, videje, oglase ali povezave, ki vodijo do spletnih trgovin.
  • E-mail marketing: Obiski, ki prihajajo iz e-poštnih kampanj, ki jih spletnih trgovci pošiljajo svoji bazi uporabnikov, ki so se prijavili na obveščanje.
  • Neposredni obisk: Obiski, kjer uporabniki neposredno vpišejo URL spletne trgovine v svoj brskalnik.
  • Referenčni obisk: Obiski, ki prihajajo s strani tretjih spletnih trgovin, kjer so objavljene povezave do spletne trgovine (npr. blogi, gostujoči članki, partnerji, itd.).
  • Affiliate marketing: Obiski, ki prihajajo preko partnerskih povezav, kjer spletne strani ali vplivneži promovirajo izdelke v zameno za provizijo od prodaje.
  • Plačani oglasi: Obiski, ki prihajajo iz oglasov na različnih spletnih straneh, ki prikazujejo oglase spletnih trgovin.

Vsak od zgoraj naštetih virov obiska ima različne učinke na posamezno spletno trgovino. Zato je potrebno analizirati vsakega posebej in ugotoviti, kakšne ima učinke.

Zakaj je potrebno spremljati od kod prihaja obisk?

Spremljanje izvora obiska v spletni trgovini je ključno za vsakega spletnega trgovca, ki si želi doseči dobre rezultate ali pa izboljšati trenutno stanje. Tukaj so glavni razlogi, zakaj je potrebno spremljati vir obiska spletne trgovine:

  • Razumevanje obnašanja obiskovalcev: Spremljanje izvora obiska omogoča vpogled v to, od kod prihajajo obiskovalci, katere strani obiskujejo, in kako dolgo se zadržujejo na spletni strani. To pomaga razumeti, kateri kanali privabljajo najbolj angažirane obiskovalce, ki opravijo nakup oz. konverzijo.
  • Optimizacija marketinških kampanj: Sledenje obiskovalcem iz različnih virov omogoča podjetjem, da ocenijo uspešnost svojih marketinških kampanj. Spletni trgovci lahko identificirajo, kateri kanali prinašajo največ obiska in konverzij ter prilagodijo svojo marketinško strategijo na podlagi dejanskih rezultatov. Na ta način optimizirate tudi proračun za marketing).
  • Povečanje ROI (donosnost naložbe): Spremljanje, kateri viri prinašajo največ prodaje, pomaga podjetjem optimizirati porabo denarja in ostalih sredstev za marketing. Z osredotočanjem na kanale, ki prinašajo največji donos na naložbo, lahko podjetja povečajo svojo dobičkonosnost.
  • Personalizacija uporabniške izkušnje: Podatki o izvoru obiska omogočajo prilagoditev vsebine in ponudb glede na interese in potrebe obiskovalcev. Na primer, obiskovalcem iz družbenih omrežij lahko prikažemo drugačne promocije kot tistim, ki pridejo iz iskalnikov.
  • Spremljanje trendov in sprememb: Spremljanje obiska iz različnih virov pomaga prepoznati spremembe v vedenju potrošnikov in trende na trgu. To omogoča hitrejše prilagajanje strategij in sledenje novim priložnostim.
  • Izboljšanje strategij SEO in SEM: Razumevanje, kateri iskalni izrazi in ključne besede prinašajo največ prometa, pomaga optimizirati vsebino spletne trgovine in tudi strategijo oglaševanja ter oglase. Rezultat tega je večja vidnost spletne trgovine, večji organski obisk ter več plačanega obiska.
  • Merjenje uspešnosti sodelovanj: Spremljanje referenčnega obiska pomaga oceniti uspešnost partnerstev in sodelovanj z drugimi spletnimi stranmi, vplivneži in affiliate partnerji. Spletni trgovci lahko na podlagi podatkov sprejmejo bolj informirane odločitve o nadaljevanju ali spremembi teh sodelovanj.
  • Boljše odločanje: Z zbiranjem in analiziranjem podatkov o izvoru obiska imajo spletni trgovci boljše temelje za sprejemanje strateških odločitev. To lahko vključuje vse od izbire marketinških kanalov do razvoja novih izdelkov ali storitev.

Spremljanje izvora obiska je torej ključno za celovito razumevanje učinkovitosti marketinških aktivnosti in optimizacijo poslovnih procesov, kar lahko vodi do večje uspešnosti spletne trgovine.

Najprofitabilnejši viri obiska

Najprofitabilnejši vir obiska spletnih trgovin je odvisen od številnih dejavnikov, vključno s panogo, ciljno publiko, kakovostjo izvedbe posameznih marketinških kampanj in strategij ter specifičnimi poslovnimi cilji podjetja. Na splošno so med najprofitabilnejšimi najpogosteje izpostavljeni naslednji viri:

  • E-mail marketing: Pogosto velja za zelo profitabilnega, saj vključuje neposredno komunikacijo z obstoječimi strankami, ki so že same pokazale zanimanje za spletno trgovino s prijavo na e-novice. Stopnje konverzije so pogosto visoke, stroški pa relativno nizki.
  • Organsko iskanje (SEO): Obiskovalci, ki na spletno trgovino pridejo preko organskih iskanj, pogosto iščejo specifične informacije ali izdelke, če se vaša spletna trgovina pojavlja visoka na strani rezultatov iskanja, to povečuje verjetnost konverzije. Ko je spletna stran enkrat dobro optimizirana, so stroški pridobivanja organskega prometa relativno nizki.
  • Affiliate marketing: Lahko je zelo profitabilen, saj partnerji (affiliates) običajno zaslužijo provizijo le ob uspešni prodaji. To pomeni, da podjetje plača samo za rezultate, kar lahko zmanjša tveganje in poveča donosnost.
  • Plačano iskanje: Čeprav so stroški za klik visoki, lahko dobro usmerjene in optimizirane oglaševalske kampanje prinašajo visok donos na investicijo (ROI). Ključ je v natančnem ciljanju in spremljanju uspešnosti kampanj ter prilagajanju glede na rezultate.
  • Družbena omrežja: Sama dobičkonostnost je odvisna od posameznega družbenega omrežja in vrste kampanje. Na primer, Instagram in Facebook lahko prinašata velik obisk in konverzije, še posebej pri vizualno privlačnih izdelkih. Stroški so lahko nižji kot pri plačanem iskanju (ni pa nujno, včasih so lahko stroški tudi bistveno večji), vendar je uspešnost odvisna od ciljne publike in kreativnosti vsebin.
  • Neposredni obisk: To so najpogosteje obiskovalci, ki so že zvesti kupci oz. tisti, ki že poznajo blagovno znamko ali izdelke, kar povečuje verjetnost ponovnih nakupov. Stroški pridobivanja teh strank so običajno nizki, vendar je ključno ohranjati visoko raven zadovoljstva in zvestobe strank.

Izbor najdobičkonosnejšega vira obiska se lahko močno razlikuje glede na panogo v kateri spletna trgovina posluje, strategij spletne trgovine, itd. Priporočljivo je redno analizirati podatke o prometu in konverzijah iz različnih virov ter prilagajati marketinške strategije in aktivnosti glede na pridobljene rezultate.

Analiza podatkov iz izbranih Kabi spletnih trgovin

Ker vam želimo predstaviti dejansko stanje o virih obiska spletnih trgovin, smo za vas pripravili analizo obiska na podlagi 5 spletnih trgovin iz našega portfelja.

Pred analizo smo si zastavili tri vprašanja:

  • Kateri vir pripelje največ obsika?
  • Kateri vir je najprofitabilnejši?
  • V kateri vir se splača investirati?

Za obdobje smo izbrali prvih pet mescev tega leta. Gledali smo, da izbrane trgovine niso pod prevelikim vplivom sezonske prodaje. Iz analize smo prišli do naslednjih ugotovitev:

Skupni obisk glede na vir obiska (%)

  • Organsko iskanje: 74.50%
  • Neposredni obisk: 16.41%
  • Referenčni obisk: 3.67%
  • Plačano iskanje: 3.21%
  • Družbena omrežja: 2.22%

Daleč največ obiska pride iz spletnih iskalnikov. Skoraj ¾ vsega obiska.

Skupni obisk glede na vir obiska (%)
Skupni obisk glede na vir obiska (%) Avtor: Kabi

Skupni prihodki glede na vir obiska (%)

  • Organsko iskanje: 69.94%
  • Referenčni obisk: 9.76%
  • Plačano iskanje: 9.95%
  • Neposredni obisk: 9.19%
  • Družbena omrežja: 1.16%

Podobno kot pri obisku, največ kupcev, ki opravi nakup, pride na spletno trgovino s preko organskega iskanja (spletnih iskalnikov).

Skupni prihodki glede na vir obiska (%)
Skupni prihodki glede na vir obiska (%) Avtor: Kabi

Stopnja konverzije glede na vir obiska (%)

  • Referenčni obisk: 2.006%
  • Družbena omrežja: 0.816%
  • Plačano iskanje: 0.517%
  • Organsko iskanje: 0.464%
  • Neposredni obisk: 0.349%

Pri stopnji konverzije pa vidimo zanimive podatke in sicer, da je referenčni obisk tisti, kjer obiskovalci naredijo največ konverzij. Za primerjavo z organskim obiskom, obiskovalec, ki pride preko referenčne spletne strani bo skoraj 5x bolj verjetno opravil konverzijo, kot obiskovalec iz spletnega iskalnika.

Izboljšanje rezultatov na podlagi podatkov iz analize

Na podlagi analize podatkov predlagamo naslednje ukrepe za izboljšanje rezultatov:

Investirajte v SEO optimizacijo

Kljub poplavi družbenih omrežji, ostaja obisk spletnih trgovin s strani spletnih iskalnikov še vedno številka 1, kar se tiče vira, iz katerega pride največ obiska. Kot že napisano prej, dobro optimizirana spletna trgovina bo pripomogla k znižanju stroškov pridobivanja novih kupcev. Investicija v SEO optimizacijo spletne trgovine, tako vsebinske kot tudi tehnične, je vsekakor smiselna in bo vplivala na večjo dobičkonosnost spletne trgovine.

Referenčni obisk prinaša visoko stopnjo konverzije

Stopnja konverzije, ki je večja kot 2%, velja v digitalnem svetu za zelo dobro. V praksi to pomeni, da se na 100 obiskovalcev dva odločita za nakup. Referenčni obisk se je v analizi izkazal za zelo učinkovitega. Je šele 3. glede na vir obiska in prvi po konverzijah (je več kot 2x boljši od drugo uvrščenega vira družbena omrežja). Ta informacija je zelo pomembna, saj nam pove, da ljudje zaupajo povezavam v člankih na tretjih straneh, ki predstavljajo vir informacij.

Plačano iskanje

Plačano iskanje se nahaja na predzadnjem mestu glede na vir obiska spletne strani. Ne glede na to pa je z 10% na tretjem mestu glede na vir samega prihodka. To ni zanemarljiv podatek. Investicija v oglaševanje se zato vsekakor splača.

Družbena omrežja

Na podlagi analize družbena omrežja ne predstavljajo pomemben vir obiska in prihodkov. V obeh primerih se nahajajo na zadnjem petem mestu. To pa še ne pomeni, da jih zanemarite ali zmanjšate njihovo pomembnost. Odvisno od panoge, v kateri poslujete, je izbira najprimernejšega družbenega omrežja za vaš asortiman izdelkov. Obisk s strani družbenih omrežji se nahaja na drugem mestu po številu konverzij z nekaj manj kot 1% uspešnostjo.

Neposredni obisk

Neposredni obisk se nahaja na drugem mestu glede na vir obiska. To pomeni, da 16% obiskovalcev vpiše v spletni brskalnik kar URL naslov spletne trgovine. Kar se tiče samega prihodka na vir, je opravljenih 10% nakupov s strani neposrednega obiska. Najbolj zanimivo pa je, da je glede na uspešnost konverzije, to najslabši vir od vseh analiziranih.

Zaključek

Spremljanje in analiza virov obiska spletnih trgovin sta ključna za optimizacijo marketinških strategij, strategijo spletne trgovine in povečanje same prodaje. Na podlagi podatkov lahko spletni trgovci sprejemajo informirane odločitve, ki vodijo k boljšim rezultatom.

Za več informacij o tem, kako lahko izboljšate svojo spletno trgovino in dosežete boljše rezultate, se obrnite na našo ekipo strokovnjakov, ki vam bo z veseljem pomagala.