Novice

CRM sistem prijatelj vodstva ali zaposlenih

CRM sistem. Prijatelj vodstva ali zaposlenih?

Petek, 16. avgust 2024

Uspešna uporaba CRM sistema je ena najpozitivnejših stvari vsakega podjetja. S CRM sistemom namreč lahko merite poslovne procese in delo v podjetju, kar vam omogoča optimizacijo celotnega poslovanja.

Informacije, kot so: koliko imamo povpraševanj, kako smo uspešni, kakšno je stanje na projektih, kako delajo vaši zaposleni, kdo je uspešnejši, kje potrebujemo pomoč, itd. so zlata vredne. S tem informacijami lahko ustrezno prilagodite vaše poslovanje, učinkoviteje usmerjate zaposlene in na splošno poskrbite za večjo uspešnost vašega podjetja.

Na žalost pa uporaba CRM sistema ni samoumevna. CRM sistem, ki je lahko najboljši in najenostavnejši za uporabo, je uspešen samo toliko, kolikor ga uporabljajo zaposleni. Če CRM sistem ni v uporabi, potem vam ne more pomagati pri poslovanju.

Zakaj je CRM sistem pomemben za vodstvo podjetja?

Vodstvo podjetja mora biti glavni protagonist uporabe CRM sistema. Le vodstvo ima to moč, da lahko zaposlene motivira, da uporabljajo CRM sistem. Po domače rečeno morata biti CRM sistem in vodstvo podjetja najboljša prijatelja ali zaveznika, saj lahko le skupaj dosežeta najboljše rezultate.

CRM sistem omogoča vodstvu podjetja, da v vsakem trenutku vidi uspešnost podjetja. Vzemimo primer za prodajo. S CRM sistemom lahko vodstvo z enim klikom preveri uspešnost prodaje:

  • Koliko je novih povpraševanj?
  • Koliko je uspešno zaključenih prodaj?
  • Kakšna je vrednost prodaj v preteklem mesecu?
  • Kdo od zaposlenih je najuspešnejši v prodaji?
  • Kdo od zaposlenih ima največ težav?
  • Zakaj stranke niso potrdile ponudb?
  • Katera prodajna kampanja je najuspešnejša?
  • Kdo potrebuje pomoč pri delu?
  • Ali smo na poti do uresničitve zastavljenih ciljev KPI-jev?

Zgoraj predstavljen primer vodstvu prinaša številne pomembne informacije, ki so mu v veliko pomoč pri sprejemanju odločitev. Le dobro informirano vodstvo lahko sprejme dovolj dobre odločitve, ki bodo vodile v boljše predvsem pa uspešnejše poslovanje.

Prav tako omogoča hitrejšo reakcijo na vse morebitne nevarnosti, saj bodo imeli možnost pravočasne reakcije, s čimer bodo izboljšali samo poslovanje.

Ne nazadnje lahko preko CRM-ja vidite tudi, kako uspešni so vaši zaposleni. Enostavno lahko vidite, koga je potrebno nadgraditi ali komu je potrebno pomagati. Če ima kdo že dlje časa težave mu lahko pomagate ali pa ustrezno reagirate, če se stanje ne izboljša.

Če na kratko povzamemo. S CRM sistemom pridobite celovit pregled nad stanjem v podjetju, s čimer boste imeli vse potrebne informacije, ki jih potrebujete za uspešno vodenje podjetja.

Primer statistike prodajne uspešnosti v Kabi CRM sistemu
Primer statistike prodajne uspešnosti v Kabi CRM sistemu

Zakaj je CRM sistem pomemben za zaposlene?

Zaposleni so običajno tisti, ki se najbolj upirajo uporabi CRM sistema. Tisti, ki so uspešni, menijo, da je to le nepotrebno dodatno delo, ki jih zgolj moti pri njihovem delu. Drugi, manj uspešni pa mislijo, da je to sistem nadzora nad njihovim delom. Tretjim pa se enostavno ne da vpisovati, kaj so delali.

Dokler je prilivov dovolj, se nihče ne bo spraševal, kaj in kako se dela. Ko pa prilivov ni več, pa je po navadi že prepozno. Zato je CRM sistem potrebno implementirati v poslovanje čimprej.

Po eni strani razumemo zaposlene, da je CRM nekaj, kar jih ne zanima in ni njihovo primarno delo, vendar so v zmoti. S CRM sistemom lahko namreč enostavno beležijo svoje delo. Vse od tega, kaj so delali, koliko časa so delali, za katero stranko so delali, kaj so se dogovorili, kaj je bilo narejeno, itd. Skratka, s CRM-jem zabeležijo vse svoje delo.

Zaposleni ne razumejo, da ja CRM močno orodje, ki jim lahko pomaga izboljšati poslovanje. V CRM-ju imajo namreč vse potrebne zadeve, da lahko uspešno opravijo svoje delo. Npr. V CRM-ju lahko najdejo pomembne informacije, ko se pogovarjajo s stranko, s katero niso imeli stika že leto in pol. Namesto, da iščejo po mailih, Excel tabelah, zapiskih v zvezkih, lahko vse informacije dobijo že s klikom na stranko. Ne samo, da na ta način prihranijo čas, ampak tudi pospešijo celoten proces obdelave stranke, ne glede na to, ali je to prodaja, podpora ali vodenje projekta.

Ne nazadnje lahko zaposleni s pomočjo CRM-ja zagovarjajo svoje delo in se lažje pogajajo za napredovanje, boljše plačilo, itd.

Primer zgodovine stranke na opravilu
Primer zgodovine stranke na opravilu

Sistem nadzora? Ne, sistem napredka

Zmotno je razmišljati, da je CRM sistem nadzora nad delom. V kolikor se ga tako jemlje, potem je možnost, da bo CRM sistem pomagal, izjemno majhna.

Sama osnova CRM sistema je preglednost nad delom v podjetju, vendar je to le ena od njegovih nalog.

Nekatera podjetja CRM sistem potrebujejo tudi zaradi nadzora, saj ne vedo, kako uspešni so posamezni zaposleni, kdo jim prinaša največ, kdo najmanj, kako naj izboljšajo svoje poslovanje, itd. Dokler so rezultati dobri, vidnih problemov ni, ko pa rezultati padejo, pa je po navadi že prepozno.

V CRM-ju bi morali imeti vpisano celotno delo. Vsa povpraševanja, vse podpore, vse stranke, celotno komunikacijo, itd. Z vsemi temi podatki na enem mestu lahko izboljšate svoje poslovanje.

Pri veliko projektih je potrebno izdelovati poročila. Če uporabljate CRM sistem to ni noben problem, saj z nekaj kliki ustvarite celovito poročilo o delu.

Želite videti uspešnost prodaje? Če uporabljate CRM sistem, lahko vidite celovito uspešnost prodaje.

Želite videti, kako deluje podpora strankam? Če uporabljate CRM sistem, vidite stanje vsakega podpornega zahtevka, kdo ga je rešil in tudi na kakšen način je bil rešen.

Zaključek

Če odgovorimo na vprašanje, ki smo si ga zastavili v vprašanju, ki je naslov tega članka, CRM sistem je prijatelj obeh, vodstva in zaposlenih. Obema skupinama je namreč to sistem, ki jim je v veliko pomoč pri delu.

Vodstvu uporaba CRM sistema omogoča vpogled v stanje uspešnosti poslovanja in preko njega pridobijo vse potrebne informacije, ki jim pomagajo pri odločanju ter vodenju podjetja.

Zaposlenim uporaba CRM-ja na dolgi rok poenostavlja delo in jim omogoča sprejemanje boljših odločitev. S CRM-jem izboljšajo tudi svoja pogajalska izhodišča.

Če se zaposleni zelo upirajo uporabi CRM-ja, je to po navadi znak za alarm, saj obstaja velika verjetnost, da želijo kaj prikriti. Takšno početje vsekakor ni dobro in ga je potrebno odkriti čimprej, predno nastane škoda, ki se ne prenese na zaposlenega, pač pa na celotno podjetje.