Novice

Kaj ja razlog za padec spletne strani v iskalniku Google?

Kaj je razlog za padec spletne strani v iskalniku Google?

Petek, 2. avgust 2024

Pogosto se srečujemo s podjetji, ki so doživela nenaden padec uvrstitve spletne strani v iskalniku Google. Največja težava ni sam padec, temveč nerazumevanje, zakaj je do padca prišlo.

Za vsakega lastnika spletne strani je ključno, da redno spremlja rezultate lastne spletne strani. Le z rednim spremljanjem rezultatov spletne strani boste sposobni prepoznati razloge, zakaj se vaša spletna stran uvršča višje ali nižje v spletnem iskalniku Google. Zato je čista osnova, da redno pregledujete spletno analitiko in spremljate rezultate za najpomembnejše ključne besede.

V današnjem članku vam bomo predstavili najpogostejše razloge za padec spletne strani v iskalniku Google.

Kateri so glavni razlogi za padec spletne strani v iskalniku?

Za padec spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika obstaja več različnih razlogov, ki jih lahko razdelimo na naslednje skupine:

  • Težave na sami spletni strani – on-site dejavniki,
  • Težave izven spletne strani – off-site dejavniki,
  • Tehnični dejavniki,
  • Zunanji dejavniki.

Spodaj bomo predstavili vsako kategorijo posebej.

Težave na sami spletni strani – on-site dejavniki

V tem primeru se padec uvrstitve spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika zgodi zaradi stvari, ki smo jih narobe naredili na sami spletni strani. Te težave so običajno najlažje rešljive, saj imamo nad njimi največji vpliv. Večino jih lahko namreč rešite kar s pomočjo CMS urejevalnika spletne strani:

  • Slaba kvaliteta vsebinevsebina je najpomembnejši del spletne strani. V kolikor je vaša vsebina slabe kvalitete, potem ne morete upati na visoko uvrstitev. Najpogostejši pokazatelji slabe vsebine so podvojena vsebina, kanibalizacija ključnih besed, premalo nove vsebine, prepogosta uporaba ključne besede, itd.
  • Slaba uporabniška izkušnja - iskalnik Google se zelo osredotoča na zadovoljstvo svojih uporabnikov, zato je uporabniška izkušnja eden izmed najpomembnejših parametrov. Slabo izkušnjo lahko najhitreje identificirate s pomočjo naslednjih pokazateljev:
    • Visok odstotek odboja – v kolikor uporabnik obišče samo eno stran in jo hitro tudi zapusti
    • Kratek čas zadrževanja na strani – to je znak, da uporabnik ni zadovoljen z vsebino na spletni strani
    • Slabe metrike vključenosti - kot so kliki, delitve, izpolnjeni obrazci, itd.
  • Pomanjkanje META oznak – META oznake neposredno ne vplivajo na samo uvrstitev spletne strani, imajo pa vpliv na uporabnike, saj je to pogosto tisti kratek opis, ki ga iskalci vidijo na strani rezultatov. V kolikor je ta opis slab, potem to bistveno zmanjša možnost klika na vašo spletno stran.
  • Slabo strukturirani URL naslov – URL naslovi morajo biti opisi. To pomeni, da mora URL naslov vsebovati ključne besede. Npr. URL naslov www.domena.si/optimizacija-spletnih-strani/ je bistveno boljši kot npr. www.domena.si/optmizacija-id:24194

Težave izven spletne strani – off-site dejavniki

Off-site dejavniki (to so predvsem zunanje povezave, ki kažejo na vašo spletno stran) so enako pomembni kot on-site dejavniki (ki smo jih opisali zgoraj) za SEO optimizacijo in uvrstitev vaše spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika.

Glavna razlika je, da na off-site dejavnike pogosto nimate neposrednega vpliva. Spodaj najdete nekaj praktičnih primerov:

  • Zunanje povezave so sumljive – zunanje povezave so izjemno pomembne, saj dajejo vrednost vaši spletni strani. Kvalitetnejša kot je povezava, večjo pomembnost dobi vaša spletne stran. Nemalokrat je razlog za slabo uvrstitev spletne strani na strani rezultatov iskalnika nenaravno pridobivanje zunanjih povezav. Zelo sumljivo je namreč, če v zelo kratkem času pridobite veliko zunanjih povezav.
  • Izguba zunanjih povezav – drugi dejavnik oz. razlog je nenadna izguba velikega števila zunanjih povezav. Pogosto je razlog v spremembi vsebine na spletni strani.

Tehnični dejavniki

Tehnična SEO optimizacija je tretja v nizu razlogov, ki vplivajo na uvrstitev vaše spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika. Tehnično optimizacijo izvaja vaša programerska ekipa in na njo nimate neposrednega vpliva.

Spodaj najdete seznam tehničnih dejavnikov:

  • Počasna spletna stranhitrost spletne strani je eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na uvrstitev vaše spletne strani. Prav tako ima velik vpliv na uporabniško izkušnjo, saj uporabniki ne čakajo, da se odpre vsebina spletne strani.
  • Slaba prilagojenost za različne naprave – spletna stran mora biti dobro prilagojena za vse naprave. Od računalnika, tabličnega računalnika in mobilnega telefona. Ne pozabite, da Google upošteva prioritetno mobilno indeksiranje, kar pomeni, da bo vašo spletno stran uvrstil na podlagi mobilne različice vaše spletne strani.
  • Napaka v preusmeritvah – v kolikor se določena vsebina na strani ukine, je najpogostejša praksa, da se to stran preusmeri. Preusmeritve same po sebi niso težavne, težava pa postane takrat, ko preusmerjate že preusmerjeno spletno stran. Takrat lahko preusmeritev pade v zanko in se želena stran ne odpre.
  • Napaka v kanoničnih oznakah – s kanoničnimi oznakami urejamo strani s podvojenimi vsebinami in na ta način povemo iskalniku Google, katera stran je pomembna za indeksacijo. Težava se pojavi v primeru, da so kanonične oznake napačno nastavljene.
  • Varnost spletne strani – spletna stran mora biti varna. Zato je izjemno pomembno, da na spletni strani vzpostavite varnostni certifikat, ki zagotavlja kriptirano povezavo med brskalnikom obiskovalca in strežnikom, na katerem gostuje spletna stran. Varno povezavo prepoznamo v samem URL naslovu, ki se začne z oznako HTTPS.
V Kabiju jemljemo hitrost spletne strani zelo resno. Zgoraj vidite hitrost ene od v zadnjem času izdelanih spletnih strani
V Kabiju jemljemo hitrost spletne strani zelo resno. Zgoraj vidite hitrost ene od v zadnjem času izdelanih spletnih strani

Zunanji dejavniki

Zunanji dejavniki so najnevarnejši, saj na njih nimate nikakršnega vpliva, imajo pa lahko velike posledice uvrstitev vaše spletne strani. V tem primeru se je potrebno poglobiti v te dejavnike in temu primerno prilagoditi samo spletno stran. Samo v primeru, da boste zadovoljili pričakovanja teh dejavnikov, boste lahko obdržali oz. izboljšali uvrstitev vaše spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika.

  • Nadgradnje Google algoritma – iskalnik Google periodično nadgrajuje svoj algoritem spletnega iskalnika. Vsaka nadgradnja ima neposreden vpliv na stanje rezultatov na strani spletnega iskalnika. Za lažje razumevanje vam predlagamo, da si preberete enega zadnjih večjih Googlovih nadgradenj iskalnika.
  • Vaša konkurenca - vaša konkurenca ne počiva. To predpostavko morate imeti vedno v mislih, ne glede na to, ali je res ali ne. Dejstvo je, da je na spletu veliko konkurence in zato morate redno izvajati posodobitve vaše spletne strani, od tehničnih, do vsebinskih. Le na ta način se lahko enakovredno borite za visoke uvrstitve na strani rezultatov spletnega iskalnika.
  • Spremembe v trendih iskanja – spremljanje trendov iskanja je eden izmed pogojev, kako obdržati korak z vašimi uporabniki. Navade uporabnikov se spreminjajo in posledično se spreminja tudi način njihovega iskanja. V kolikor so iskali včeraj na en način, lahko to isto vsebino danes iščejo drugače. Zato je ključno, da spremljate trende in temu primerno prilagajate vašo spletno stran.

Zaključek

Vsak padec uvrstitve vaše spletne strani v iskalniku Google je potrebno jemati izjemno resno, saj lahko to vpliva na vašo uspešnost. Ključna naloga je, da razumete, zakaj je vaša spletna stran izgubila uvrstitev in kako se lotiti okrevanja.

Zgornje štiri kategorije in primeri vam bodo vsekakor pomagali pri razumevanju in delu na povrnitvi visoke uvrstitve.