Novice

Kaj mora vsebovati spletna stran za prodajo vozil

Kaj mora vsebovati spletna stran za prodajo vozil?

Petek, 9. avgust 2024

Dobra spletna stran za prodajo vozil je v današnjem času osnovni pogoj za kredibilnost in uspešno poslovanje. Spletna prisotnost za trgovce avtomobilov je danes preprosto nuja. Učinkovita in privlačna spletna stran je lahko močno prodajno orodje in učinkovit trženjski kanal, katerega potenciala pa veliko podjetij še ne izkorišča v celoti.

Razlogov za to je več. En od njih je pomanjkanje razumevanja, kaj mora vsebovati spletna stran za prodajo vozil. V tem članku bomo predstavili ključne elemente, ki jih mora imeti vsaka spletna stran za prodajo vozil.

1. Informativna domača stran

Domača stran je po navadi prva točka interakcije z obiskovalci spletne strani. Prvi vtis je vedno pomemben, zato je ključnega pomena, da na uvodni strani izpostavite vse najpomembnejše elemente in prednosti, ki jih želite izpostaviti v komunikaciji z vašimi strankami. Obiskovalcu mora biti že na prvi pogled jasno, kaj bo na spletni strani našel in kako bo prišel do vseh pomembnih informacij.

Kdo ste, kaj delate, kakšna je vaša ponudba, kakšne akcije imate, kakšne so prednosti, itd. mora obiskovalec najti hitro. Seveda je nemogoče to vse takoj predstaviti, zato je potrebno narediti smiselne prioritete vsebine. Ne pozabite na kontaktne podatke in podatke o podjetju. Obiskovalci želijo imeti občutek, da ste jim na voljo in da vedo, kdo ste.

2. Seznam vozil in iskalnik

Večina prodajalcev avtomobilov oz. vozil na svojih spletnih straneh nima lastne ponudbe vozil. To predvsem velja za prodajalce rabljenih avtomobilov. Le ti imajo po navadi spletne strani, ki služijo kot vizitka. Tak način poslovanja na spletu je bil mogoč pred 15 leti, danes pa je to preprosto nesprejemljivo. Ponudba vozil v prodaji mora biti predstavljena na spletni strani!

Spletna stran mora vsebovati seznam vseh vozil, ki so na voljo in v prodaji. Seznam mora vsebovati vse ključne podatke o znamki, tipu, letniku, prevoženih kilometrih, tipu motorja, menjalniku, itd.

Tisti z večjim naborom vozil morajo imeti tudi iskalnik in filter vozil. Iskalnik in filter sta izjemno pomembna, saj obiskovalcem strani močno olajšata iskanje dotičnega avtomobila iz ponudbe. V kolikor imate ponudbo, ki presega več kot 50 vozil, je potrebno razmisliti o iskalniku.

Imeti morate ustrezen sistem za urejanje spletne strani in vozil.

3. Predstavitev posameznega vozila / avtomobila

S klikom na posamezno vozilo na seznamu se mora odpreti podstran posameznega vozila, ki vsebuje vse ključne podatke za prodajo:

  • Slike – slike morajo biti kvalitetne in prikazati avto iz vseh strani ter seveda notranjost.
  • Osnovne podatke – znamka, tip, oprema, prevoženi kilometri, letnik, tip motorja, menjalnik, dodatna oprema, VIN številka, itd.
  • Cena – cena vozila mora biti izpostavljena.
  • Poročilo o stanju vozila.

Vsi zgoraj našteti elementi so osnova kvalitetne predstavitve. Več podatkov je, boljše bo, saj bodo obiskovalci spletne strani imeli večje zaupanje v samo vozilo in vas kot prodajalca. Skrivanje podatkov lahko meče slabo luč na vas, saj se bodo obiskovalci vedno sklicevali na podatke, ki ste jih dodali na vozilo na spletni strani.

4. Obrazci

Spletna stran mora obvezno vsebovati obrazce. Spletna obrazca za kontakt in povpraševanja sta osnovi, ki ju morate imeti na strani. Obrazci so koristni iz več razlogov.

Prvi razlog je, da je to način, kako vas lahko obiskovalci spletne strani kontaktirajo.

Drugi razlog je, da preko izpolnjenega obrazca dobite strukturirane podatke o stranki, kar je še posebej koristno, če uporabljate CRM sistem.

Obrazci in CTA-ji so zelo pomembni
Obrazci in CTA-ji so zelo pomembni

5. Podatki o financiranju

Nakup vozila ni vsakodnevna stvar. Veliko ljudi se za nakup vozila odloči glede na različne možnosti financiranja. V kolikor ponujate financiranje je to informacijo potrebno izpostaviti, saj je to pomembna prodajna prednost. Če želite biti še bolj napredni, vključite še informativni kalkulator financiranja, ki ga lahko obiskovalci uporabijo in si izračunajo obrok, ki ga bodo plačevali. Na ta način omogočite enostaven dostop do ključnih informacij, kar bo pospešilo odločitev za nakup.

6. Mnenja in ocene strank

Pregledi in ocene vozil s strani prejšnjih kupcev so močno orodje za gradnjo zaupanja. Stranke so veliko bolj naklonjene nakupu, če vidijo, da so drugi imeli pozitivno izkušnjo. Prav tako lahko vključite ocene uporabniške izkušnje z vašo spletno stranjo ali storitvami, kar dodatno prispeva k ustvarjanju zaupanja.

Mnenja so pomemba tudi za lokalno SEO optimizacijo.

7. Informacije o podjetju

Podstran "o nas" ter predstavitev podjetja je izjemno pomembna. Za vaše potencialne stranke je pomembno, kdo ste, kaj ste, koliko časa že poslujete, saj so to pomembne informacije, ki vplivajo na vašo kredibilnost. Več informacij izpostavite, večje zaupanje boste vzpostavili.

8. Kontakt

Podstran kontakt je obvezna in izjemno pomembna. Izpostavite kontaktne podatke (telefon, GSM, e-pošta), na katere ste dosegljivi. Dodajte informacijo, ali ste dosegljivi tudi na Viber, Whatsapp.

Zelo pomembna informacija je, kdaj vas lahko nekdo pokliče oz. delovni čas. Kot smo že pisali v točki 4. dodajte še kontaktni obrazec, ki ga lahko vaši obiskovalci izpolnijo.

Če želite biti še bolj napredni, dodajte kontaktne osebe z njihovimi kontaktnimi podatki in fotografijami.

9. Blog in novice

Redno posodabljanje spletne strani z novicami iz avtomobilske industrije, nasveti za vzdrževanje vozil in drugimi koristnimi vsebinami pomaga pri izgradnji dolgoročnega odnosa z obiskovalci.

Hkrati pa to pozitivno vpliva na optimizacijo spletne strani za iskalnike (SEO).

10. Prilagojena za mobilne naprave

V letu 2024 bi morala biti prilagojenost spletne strani za mobilne naprave biti že čisto samoumevna. Poskrbeti je potrebno za kvalitetno uporabniško izkušnjo na mobilnih napravah. Več kot 70% obiskovalcev obiskuje spletne strani preko mobilnih naprav.

11. Varnost in zaščita podatkov

Enako kot za točko 10. Varna spletna stran z SSL certifikatom je nekaj brez česar sodobna spletna stran ne sme biti.

12. Pogosta vprašanja

Sekcija s pogostimi vprašanji (FAQ) je koristen vir informacij za vaše stranke. Tukaj lahko odgovorite na najpogostejša vprašanja o nakupu, financiranju, vzdrževanju in garanciji, kar bo zmanjšalo potrebo po dodatnem stiku z vašo podporo strankam.

Zaključek

Spletna stran za prodajo vozil mora danes vsebovati bistveno več, kot le kontaktne podatke. Če želite biti uspešni, mora spletna stran vsebovati najmanj vse točke, ki smo jih našteli v tem članku. Izdelava spletne strani za avtomobilizem pa ni samoumevna, saj za takšno spletno stran ni dovolj samo izdelava. V ozadju je namreč kar nekaj specifik, ki jih morajo izdelovalci poznati, če želijo izdelati dobro spletno stran.

Če potrebujete pomoč pri izdelavi takšne spletne strani, nas kontaktirajte. V našem podjetju (imamo več kot 30 letne izkušnje) se osredotočamo na ustvarjanje učinkovitih, prilagojenih in uspešnih spletnih strani, ki zadostijo vsem potrebam prodajalcev vozil.