Novice

Kako lahko CRM sistem pomaga podjetjem v kriznih časih?

Kako lahko CRM sistem pomaga podjetjem v kriznih časih?

Četrtek, 12. september 2024

Zadnja štiri leta in pol so bila izjemno pestra saj si ena za drugo sledile različne krize in šoki, ki so bili nepričakovani in nepredstavljivih razsežnosti, ki so močno zarezale v same makroekonomske razmere ter kazalnike. Rezultat tega je ohlajanje gospodarstva, ki je najbolj viden prav v Evropi.

Krizni časi so izjemno zahtevni, saj se je potrebno osredotočiti na lastno poslovanje in optimizacijo poslovanja. To pa ni vedno najlažje, saj krizne razmere od nas zahtevajo večjo pazljivost ter hitrejše in boljše odločanje. Eden izmed sistemov, ki v času krize pride še kako prav je CRM. CRM sistem je na splošno izjemno pomembno in koristno orodje, ki pa v času krize še pridobi na sami pomembnosti.

V tem članku si bomo ogledali, zakaj je CRM sistem tako pomemben v kriznih časih in kako podjetjem omogoča večjo fleksibilnost ter boljšo odzivnost na potrebe strank.

Kako lahko CRM sistem pomaga pri ohranjanju in negovanju odnosov s strankami v kriznih časih?

V kriznih časih, ko so potrošniki in tudi B2B stranke pod večjim pritiskom in negotovostjo, zato je še toliko bolj pomembno, da podjetja ohranjajo dobre odnose s svojimi strankami. CRM sistem omogoča centralizirano komunikacijo s strankami, s čimer imamo na enem mestu vse potrebne informacije, ki nam bodo pomagale pri boljšem komuniciranju z njimi. Podjetja s pomočjo CRM-ja zbirajo različne podatke o vedenju strank, kar jim omogoča prilagajanje komunikacijskih sporočil ter hitrejše odzivanje na morebitne spremembe.

Z možnostjo segmentacije strank glede na njihove specifične potrebe in želje lahko podjetje pošilja ciljana sporočila, ki ustrezajo trenutnim razmeram. Npr., če opazi, da se določene stranke soočajo z zmanjšano kupno močjo, lahko ponudi prilagojene popuste ali različne oblike obročnega odplačevanja. Na ta način se prilagodimo strankam in ohranjamo njihovo zvestobo, kar je ključno za dolgoročno uspešno poslovanje podjetja. Ne pozabite, lažje in bistveno ceneje je stranko obdržati, kot iskati nove.

Katera orodja in funkcionalnosti CRM sistema so najpomembnejše v kriznih časih?

CRM sistemi ponujajo različna orodja in funkcionalnosti, ki lahko pripomorejo k uspešnejšemu poslovanju podjetja v času krize. Med najpomembnejša orodja sodijo:

  • sledenje povpraševanjem - prodaja,
  • avtomatizacija nalog,
  • sledenju aktivnostim zaposlenih ter strank in
  • analitika

Ne smemo pa pozabiti še na sistem za komunikacijo s strankami, ki omogoča pošiljanje prilagojenih sporočil brez dodatnih stroškov.

Celotno uspešnost poslovanja je mogoče spremljati z različnimi analitičnimi orodji, ki so implementirana v CRM sistem. Ravno podatki iz analitike omogočajo podjetje, da jih pregledajo ter analizirajo. Na ta način pridobijo najrazličnejše vpoglede in informacije, ki jim bodo pomagali pri odločanju.

Kako CRM pomaga pri obvladovanju stikov in komunikacije s strankami?

V času krize je komunikacija s strankami še toliko bolj pomembna, saj so informacije ključnega pomena za uspešno poslovanje. CRM omogoča centralizacijo vseh ključnih podatkov o strankah, kar pomeni, da imajo vsi člani ekipe (ki to potrebujejo) dostop do enotnih informacij. To omogoča podjetju hitrejše in učinkovitejše komuniciranje.

Centralizacija podatkov omogoča tudi enostavnejšo segmentacijo strank po različnih kriterijih (mala, velika podjetja; podjetja glede na različne panoge; podjetja iz različnih krajev/ držav; ...).

Ena izmed pomembnejših funkcionalnosti so avtomatski opomniki, ki so še posebej pomembni pri komunikaciji s strankami. Z opomniki poskrbimo, da noben podporni zahtevek ali povpraševanje ne ostane spregledano. Stranke, ki povprašujejo tako ne čakajo in prejmejo vse odgovore/ ponudbe pravočasno.

Kako lahko CRM sistem prispeva k ohranjanju prodajnih priložnosti?

Eno izmed stvari, ki v krizi najbolj trpi, je vsekakor prodaja. Zato je ohranjanje prodajnih priložnosti ključnega pomena za preživetje podjetja. CRM sistem Kabi prodaja omogoča podjetju, da spremlja vse svoje prodajne priložnosti (povpraševanja) in jih ne spregleda, tudi če je pritisk na prodajno ekipo večji kot običajno. S pomočjo CRM-ja lahko podjetje sledi celotni komunikaciji in pogajanjem s potencialnimi strankami. Na ta način močno zmanjšamo možnost, da bi se izgubila katerakoli prodajna priložnost, zaradi pomanjkanje angažiranosti in organizacije. Prav tako pa boste gradili zaupanje strank.

Ne pozabite, da je potrebno v času krize ustrezno prilagoditi tudi kazalnike uspešnosti - KPI. Na podlagi KPI-jev, bodo podjetja lahko videla, ali so dosegla želene rezultate ali ne in na podlagi tega ustrezno ukrepala in spremenila svojo strategijo.

CRM sistem pomaga pri boljši komunikaciji znotraj podjetja in s strankami
CRM sistem pomaga pri boljši komunikaciji znotraj podjetja in s strankami

CRM pomaga pri boljšem sodelovanju zaposlenih

Negotovi časi niso enostavni za nikogar, še posebej ne za zaposlene. Le ti morajo v takšnih časih delati še bolj zavzeto in dobro sodelovati z ostalimi sodelavci. CRM sistem omogoča zaposlenim boljšo medsebojno komunikacijo, ne glede na oddelek, v katerem posamezni zaposlen deluje. CRM izboljša komunikacijo zaradi centralizacije vseh ključnih podatkov (ponudbe, podpore, projekti, zadnje komunikacija, klici, pogodbe, itd.) lahko vsak zaposlen v kateremkoli trenutku dostopa do vseh ključnih podatkov. Prednost takega sistema je, da so vsi podatki osveženi.

Boljše sodelovanje zaposlenih preprečuje podvajanje dela in izboljšuje učinkovitost vseh oddelkov, hkrati pa se izboljša zadovoljstvo strank.

Boljša odzivnost in prilagodljivost

Hitro odzivanje na spremembe v okolici in poslovanju je ključnega pomena za uspešno prebroditev težkih časov. S CRM-jem podjetja lažje sledijo spreminjajočim se potrebam strank, na katera se lahko hitreje prilagodijo. S centralizacij podatkov o strankah lahko hitro prepoznajo spremembe v vedenju in pričakovanju svojih strank in na podlagi podatkov prilagodijo marketinško ter prodajo strategijo.

Poleg tega CRM omogoča podjetjem sledenje povratnim informacijam strank v realnem času, kar omogoča hitrejše odpravljanje težav in izboljšanje storitve za stranke, kar pozitivno vpliva na njihovo zadovoljstvo.

Merjenje uspešnosti

Za vodstvo podjetja je najpomembnejša informacija, kako uspešno je njihovo podjetje. Merjenje uspešnost je zato ključno. Tukaj je potrebno imeti pred nastavljene KPI-je, ki služijo kot merilo uspeha. Le ti morajo biti prilagojeni na samo krizo.

KPI-ji, ki še posebej izstopajo so:

  • Stopnja rednih strank/ strank, ki smo jih obdržali
  • Stopnja novih strank
  • Primerjava prihodkov, glede na različna obdobja
  • Uspešnost zaposlenih
  • ...

Vsako podjetje si mora postaviti lastne KPI-je glede na njihove pretekle rezultate, poznavanje trga in pričakovanja prihodnje prodaje.

Zaključek

CRM sistem je izjemno uporabno orodje, ki bi ga moralo uporabiti vsako podjetje, ki se srečuje s kriznimi časi, saj omogoča boljše razumevanje potreb strank, izboljšujejo učinkovitost notranjih procesov in omogočajo hitrejše prilagajanje spremenljivim razmeram. Z uporabo CRM sistema lahko podjetja ne samo prebrodijo krizo, ampak iz nje pridejo še močnejši in boljše pripravljeni za vse prihodnje izzive.