Novice

Kako poskrbite, da bo vaša spletna stran vedno aktualna?

Kako poskrbite, da bo vaša spletna stran vedno aktualna?

Četrtek, 17. oktober 2024

Spletna stran je pogosto prva točka stika med vami in vašimi strankami, zato je pomembno, da je le-ta vedno aktualna, sveža, privlačna in informativna. Ključno je, da je sama spletna stran dobro vzdrževana in posodobljena. Redno posodabljanje spletne strani ni le koristno za boljšo uporabniško izkušnjo, temveč tudi za izboljšanje vidnosti na strani rezultatov spletnih iskalnikov, kot je npr. Google. V tem članku bomo podrobno predstavili, kako lahko sami poskrbite, da bo vaša spletna stran vedno aktualna, zakaj je to pomembno, kaj morate pri tem upoštevati in česa se izogniti.

Zakaj je redno posodabljanje spletne strani pomembno?

Čeprav se morda zdi, da je po začetni izdelavi spletne strani delo opravljeno, temu ni tako. Svet spleta je “živ organizem”, ki bi se moral nenehno posodabljati, spreminjati oz. prilagajati glede ne potrebe in zahteve okolja. Spodaj najdete ključne razloge, zakaj je pomembo redno posodabljanje spletne strani:

Izboljšana SEO optimizacija: Iskalniki, kot je Google, favorizirajo spletne strani, ki redno posodabljajo svojo vsebino in funkcionalnosti. Če je na vaši spletni strani vedno kaj novega in jo redno posodabljate, bodo roboti spletnih iskalnikov pogosteje obiskovali vašo stran, kar pripomore k boljši uvrstitvi na strani rezultatov iskalnikov. Rezultat tega je večji obisk in večja možnost za pridobitev novih strank.

Aktualna vsebina pritegne obiskovalce: Če imate na spletni strani aktualno vsebino, se bo del obiskovalcev redno vračal na vašo stran po nove informacije. Še posebej takrat, ko bo vsebina na strani kvalitetna in bo zadovoljila pričakovanja obiskovalcev. Nič ni bolj odbijajoče kot spletne strani, ki že leta niso posodobile svoje vsebine in imajo zastarele novice.

Izboljšanje uporabniške izkušnje: Uporabniki pričakujejo hitre in pregledne spletne strani. Z rednim posodabljanjem vsebine, grafik in samih funkcionalnosti spletne strani boste poskrbeli za večje zadovoljstvo obiskovalcev spletne strani, s čimer boste izboljšali samo uporabniško izkušnjo. Vse posodobitve pa naj ne bodo narejene na pamet, ampak naj bodo plod redne analize uspešnosti spletne strani.

Večja kredibilnost: Spletna stran, ki je redno posodobljena, deluje profesionalno in ustvarja vtis, da je podjetje/ organizacija aktivna in skrbi za prepoznavnost. To povečuje zaupanje uporabnikov, saj vedo, da so informacije na strani točne in relevantne.

Na kakšen način lahko posodabljate svojo spletno stran?

Redno dodajajte nove vsebine

Najpreprostejši način, kako ohraniti spletno stran aktualno, je, da redno objavljate nove vsebine. To so lahko blogi, novice, članki, dogodki, objave o novostih v vašem podjetju ali spremembe v ponudbi/ storitvah. Načrtovanje vsebine vnaprej (poznano kot content calendar) vam bo pomagalo organizirati objave in poskrbeti, da nikoli ne zmanjka svežih idej.

Posodabljajte obstoječo vsebino

Poleg dodajanja novih vsebin je pomembno tudi, da se vračate k starejšim objavam in jih po potrebi posodobite. Stare bloge ali članke lahko prilagodite aktualnim informacijam ali jih izboljšate z novimi podatki. Tako ne le, da ohranjate kakovost vsebine, temveč tudi izboljšate SEO. 

On-site SEO opitmizacija

Spletna stran, kjer je narejena kvalitetna SEO optimizacija, bo bolj obiskana. Poskrbite za redni pregled vaše spletne strani. Z rednim SEO pregledi namreč spremljate stanje spletne strani in lahko ustrezno reagirate na same rezultate. Redno izvajanje on-site SEO optimizacije (ki jo lahko delate preko CMS urejevalnika spletne strani), bo pripomoglo k ustvarjanju boljše spletne strani in posledično višjim uvrstitvam na strani rezultatov spletnih iskalnikov.

Če ste začetnik v svetu SEO-ta, vam priporočamo, da preberete priročnik za SEO začetnike.

Posodabljanje slik in drugih vizualnih vsebin

Slike in ostale vizualne vsebine na spletni strani dajejo močan prvi vtis. Redno posodabljajte slike in videoposnetke, da so vedno aktualni. Preverite, da so slike ustrezno optimizirane (ne smejo biti prevelike, prav tako naj bodo v primernem formatu), saj velike datoteke upočasnjujejo hitrost spletne strani, kar negativno vpliva na uporabniško izkušnjo in SEO. Ne pozabite tudi na alt oznake, saj te pomagajo pri optimizaciji slik za iskalnike in izboljšajo dostopnost spletne strani. 

Tehnično vzdrževanje

Tehnična plat spletne strani je skoraj enako pomembna kot sama vsebina. Poskrbite, da redno posodabljate vaš CMS urejevalnik, saj boste s tem izboljšali varnost in preprečili morebitne napake na strani.

Vsem spletne strani, ki smo jih izdelali v Kabiju, ni potrebno skrbeti za posodabljanje CMS sistema, saj to namesto vas počnemo mi.

Prav tako pa redno preverjajte, da vaša spletna stran deluje optimalno na vseh napravah, še posebej na telefonih, saj vse več uporabnikov (več kot 75%) dostopa do spletnih strani prek mobilnih telefonov. 

Redno spremljanje analitike

Uporabljajte orodja, kot so Matomo in Google Analytics, s katerima spremljajte obnašanje obiskovalcev na vaši spletni strani. Tako lahko hitro ugotovite, kateri deli strani so uspešnejši in kje morda prihaja do težav. Na podlagi analitike lahko prilagodite vsebine, izboljšate uporabniško izkušnjo in povečate konverzije.

Povratne informacije uporabnikov

Vzpostavite sistem s katerim boste lahko zbirali povratne informacije vaših obiskovalcev. To so lahko ankete, obrazci ali celo komentarji pod objavami. Na ta način vam uporabniki lahko dajo dragocene informacije o tem, kaj bi radi videli na spletni strani ali kje se soočajo s težavami. Na podlagi povratnih informacij lahko hitro prilagodite in izboljšate spletno stran.

Zakaj je redno posodabljanje spletne strani pomembno?
Zakaj je redno posodabljanje spletne strani pomembno?

Stvari, ki se jim je treba izogniti pri posodabljanju spletne strani

Medtem ko je redno posodabljanje spletne strani izjemno pomembno, obstajajo pri tem določene pasti, ki se jim je bolje izogniti:

Posodobitve na podlagi domnev: Velikokrat se zgodi, da se na spletnih straneh naredijo posodobitve na podlagi domnev. To je lahko zelo nevarno, saj po navadi domneve, niso potrjene s strani analiz in statistike. Vse spremembe, ki jih delate morajo imeti osnovo na podlagi podatkov in ne domnev.

Zastarel dizajn in sama koda spletne strani: Posodobitve na isti spletni strani z nespremenjenim dizajnom in kodo, se lahko izvajajo do te mere dokler dizajn ne postane zastarel. Takrat je potrebno na novo oblikovati stran. To se pogosto zgodi pri spletnih trgovinah, kjer je na začetku majhen asortima izdelkov, ki pa se s časom zelo poveča, kar obstoječi dizajn ne more več prenesti.

Zaključek

Redno posodabljanje spletne strani je eden izmed pomembnejših korakov za doseganje uspeha v digitalnem svetu. Sveža vsebina, dobra tehnična optimizacija in prilagoditev trgu ter potrebam uporabnikov bodo poskrbeli, da vaša spletna stran ostane relevantna in uspešna skozi daljše časovno obdobje. Z upoštevanjem teh nasvetov boste izboljšali vidnost v iskalnikih, povečali obisk in si povečali zaupanja pri svojih strankah.

Ne glede na to, ali gre za tehnične izboljšave, optimizacijo vsebine ali vizualno osvežitev – redne spremembe na vaši spletni strani so nuja, če želite ostati konkurenčni in učinkoviti v današnjem nepredvidljivem spletnem okolju.