Novice

Zakaj spletna prodaja ne deluje?

Zakaj spletna prodaja ne deluje?

Torek, 27. avgust 2024

Spletna trgovine je en najpomembnejših prodajnih kanalov, ki ima ogromen potencial. Nikoli ni bilo enostavneje doseči širokega kroga strank z minimalnim vložkom, kot to lahko storimo danes.

Poleg dostopnosti se pojavlja tudi kup nasvetov, priporočil, taktik, primerov dobre prakse, itd., kako povečati prodajo v spletni trgovini. Večina nasvetov je koristnih in jih lahko uporabite tudi v lastni spletni trgovini. Težava, ki pa se pojavlja je, da so ti nasveti namenjeni tistim, ki se s spletno prodajo ukvarjajo že več let.

V tem članku bomo predstavili, kako lahko nerazumevanje osnov spletne prodaje pripelje do težav v spletni trgovini in zakaj potem mislimo, da spletna prodaja ne deluje.

Priporočamo branje članka Zakaj imeti spletno trgovino?

Nerealna pričakovanja

V Kabiju že več kot 25 let izdelujemo spletne trgovine za širok spekter naročnikov, ki imajo različne potrebe. V vseh teh letih smo naleteli na najrazličnejše zahteve, izzive, situacije (od nerazumevanja spletne prodaje, do komentarjev, da je to oddaljena prihodnost, do obdobja virusa Covid-19, ki je spletni prodaji dal svetlobni pospešek, v zadnjem času pa poceni veletrgovcev, kot sta TEMU in Alibaba), itd.

Ena najpogostejših težav, s katero smo se srečali, so nerealna pričakovanja naročnikov, še posebej tistih, ki se s spletno prodajo srečujejo prvič. Vzemimo konkreten primer. Naročnik si želi podobno spletno trgovino, kot jo ima svetovni trgovec Amazon. Naročniku so všeč funkcionalnosti spletne trgovine, kaj vse omogoča in kakšne napredne rešitve upravlja.

Vse lepo in prav, vendar so želje eno, realnost pa drugo. Financ v tem delu niti ne bomo omenjali. Napredne funkcionalnosti trgovine so napredne z razlogom. Niti ena od trgovin ni že v štartu začela z naprednimi funkcionalnostmi. Razlog za to je enostaven: na začetku tega ne potrebujete.

Še več, za napredne funkcionalnosti je potrebno osvojiti osnove spletne prodaje. Šele, ko razumete osnove in ko definirate potrebe vaših kupcev, lahko začnete z implementacijo naprednih možnosti.

Vaše zmožnosti morajo biti usklajene z vašo strategijo.

Predvidevanje je izvor vseh težav

Naslednja velika napaka je predvidevanje. Predvidevanje je izvor mnogih težav. Velikokrat se zgodi, da si naročnik želi enake funkcionalnosti, kot jo ima neka druga spletna trgovina.

Težava ni v sami funkcionalnosti, ampak v predvidevanju, da bo takšna funkcionalnost pozitivno vplivala na lastno spletno prodajo. Predvidevanje brez konkretne analize je izjemno nevarna stvar, ki lahko pripelje do številnih problemov. Težava je v tem, da so napačna predvidevanja lahko zelo draga, saj lahko z njimi odvrnete kupce od nakupa ali celo od obiska spletne trgovine.

Ni nujno, da bo enaka funkcionalnost, kot jo ima druga spletna trgovina, delovala tudi pri vas. Najprej je potrebno analizirati obstoječe stanje in vedenje vaših kupcev. Če le ti nakažejo, da je to sprememba, ki jo pričakujejo, potem jo je vredno dodati v vašo spletno trgovino.

Nepripravljenost za delo

Spletna trgovina in posledično spletna prodaja je uspešna toliko, kolikor boste vanjo vložili truda in časa.

Ni skrivnost, da je s spletno trgovino zelo veliko dela. Še predno začnete s prodajo, je potrebno poskrbeti za nešteto stvari: od izdelkov, zaloge, dostave, priprave vsebin, kvalitetnih fotografij, splošnih pogojev, itd.

Do same prodaje sploh še nismo prišli, pa je dela izjemno veliko, tudi če imate majhen nabor izdelkov.

Nove spletne trgovine se soočajo z izzivom, kako naj kupci pridejo do njih. Poskrbeti je potrebno za malo morje stvari, od SEO optimizacije, oglaševanja, izpostave na družbenih omrežjih, e-mail marketinga, itd. To vsekakor ni enostavno, še posebej, če za to nimate ustrezne ekipe (pri majhnih projektih je običajno ena oseba za vse, ker si ne morejo privoščiti pomoči).

Če povzamemo. Če niste pripravljeni vložiti res veliko dela v spletno trgovino, se ne morete nadejati uspehom v prodaji.

Konstanta vlaganja v razvoj in napredek

Stroški spletne trgovine so neprimerljivo manjši od fizične poslovalnice. To je neizpodbitno dejstvo. Še vedno pa obstajajo stroški. Tukaj nimamo v mislih same operative, to je samo po sebi dovolj jasno. V mislih imamo predvsem stroške, ki so povezani z razvojem in nadgradnjami spletne trgovine.

Izdelava spletne trgovine je največji vložek, ki ga imate na začetku. Vendar, ko je spletna trgovina izdelana, to ne pomeni, da ni več potrebe po vlaganju v njen razvoj. Uspešna spletna trgovina je tista, ki nenehno vlaga v razvoj in nadgradnje. Le tako lahko sledi trendom, zadovolji kupce in vzdržuje dolgoročno uspešnost.

V kolikor so ta vlaganja redna, npr. vsak mesec, potem tudi optimizirate lastne stroške. To ne pomeni, da boste imeli vedno takšen vložek, kot z izdelavo spletne trgovine. Sploh ne. To pomeni, da boste investirali denar v nadgradnje, ki zahtevajo le nekaj dodatnih ur razvoja.

Majhne redne spremembe in nadgradnje so vam lahko v veliko pomoč pri doseganju ciljev, prav tako pa na ta način vaša spletna trgovina ostane aktualna dlje časa, s čimer podaljšate čas do njene prenove. Vlaganja izvajajte po potrebi, glede na ključne kazalnike uspeha spletne trgovine.

Konstantno vlaganje v razvoj zato ni strošek temveč investicija, ki se vam bo povrnila.

Agilnost

Zmožnost hitrega prilagajanja na različne dejavnike je ključ za uspešno trgovino. Po navadi niti ni problem v sami tehnologiji, pač pa v razmišljanju spletnih prodajalcev.

Hitro prilagajanje na spremembe je pomemben dejavnik vsake spletne trgovine, saj se na ta način prikaže odpornost in zmožnost prilagoditve svojega načina dela.

To je tudi ključ za uspešno dolgoročno prodajo.

Za zaključek

Spletna prodaja v današnjem času ni enostavna. Zahteva namreč veliko truda, časa in ne nazadnje tudi vlaganj, če želimo biti uspešni. S pravim pristopom je možno marsikaj.

Zgoraj opisani primeri, zakaj spletna prodaja ne deluje, vam bodo v pomoč pri odkrivanju težav v lastni spletni prodaji.

V kolikor boste potrebovali pomoč, smo vam na voljo.